Programmering #zorgintensiefkind

linda van der nietLingo was voor mij ooit een luchtig woordspelletje. Was…
Het begon onschuldig. Daniëlle kreeg interesse in lezen en schrijven. En ik zocht een gezamenlijke activiteit. Die hebben we niet zo veel namelijk. Daarom kijken we samen Lingo. Om zeven uur ’s avonds begint het. Iedere werkdag. En langzaam, heel langzaam is de dwang erin geslopen. Vaste patronen. Een heel ritueel. Zo gaat het:
Om kwart voor zeven moet ik de thee klaar hebben, naast haar gaan zitten, papa moet van de bank af, de tv op 1, volume 15. Dat er eerst nog reclame en sportjournaal is, maakt niet uit. Als Lingo dan eindelijk begint om 19.00 uur mag ik niet links of rechts kijken. Alleen maar recht vooruit, naar de tv. Ik mag ook niet tegen iemand praten. En ook niet naar iemand anders luisteren. Ook mag ik mijn handen niet in de buurt van mijn gezicht brengen. Daan leest de namen van de kandidaten op en gaat zelf op haar ipad een spelletje doen. In de tussentijd moet ik het spel volgen en ‘Yeah’ zeggen als een woord geraden is. En ‘jammer’ als er een rode bal gepakt wordt. Als het eindapplaus begint, pakt Daan resoluut de afstandsbediening en zet de tv uit. Ik ben weer ‘vrij’.
Gisteravond was, zomaar op een dinsdag, de tv-programmering aangepast: geen Lingo. Ik heb rustig uitgelegd dat de baas van ‘1’ het een keer veranderd had. En dat het morgen wel weer komt. Ze heeft een kwartier gehuild en was zo boos.
Vermoeiend allemaal hoor, als het wel is, als het niet is, maar ook om zo’n ritueel te doorbreken. Ik ga toch eens moed verzamelen om het Lingo ritueel om te buigen. Want hoe dan ook: het vergt energie, creativiteit, geduld en doorzettingsvermogen. En wie ervaring met autisme heeft weet: nieuwe rituelen liggen altijd weer op de loer…

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top