skip to Main Content

Problemen ordenen #dementie #tips

Multitasken is niet voor iedereen weggelegd. Als grap wordt er vaak gezegd dat vrouwen dat beter kunnen dan mannen. Of dat ook de werkelijkheid is laat ik graag in het midden. Iedereen die het ene probleem nog niet verwerkt heeft voor er een volgende komt raakt daarvan van slag. Voor de een is dit een minder groot probleem dan voor de ander. Waarom? Karakter of bewust zijn van je eigen (on)mogelijkheden kunnen reden zijn waardoor je er wel of niet last van ervaart.

Op het moment dat er nog veel van iemand verwacht wordt door zijn/haar situatie kan iemand daar zelf ook last van ervaren. De sociale druk, sociaal wenselijk gedrag geven, kunnen soms veel meer zijn dan wij (mensen waar geen ziekte of afwijking in het hoofd zit) ons kunnen voorstellen. Als iemand ook nog zelf vindt dat hij/zij het zelf moet kunnen … best een hoge druk als dat niet (meer) mogelijk is … kom je in een nare situatie.

Moeten we alle problemen uit handen nemen?

Volgens mij moet e niet alle problemen bij de ander weg willen nemen. Nog lastiger, zou ik het persoonlijk vinden, als er zaken niet gedeeld worden. Als ik erbuiten gehouden zou worden, zeker waar het mij wel aan zou gaan. Het zou mooi zijn als er over problemen of spanningen gesproken zou kunnen worden. Zodra er (nog) een gesprek over mogelijk is kun je samen kijken naar het ontrafelen van de zorgen. Wat is het meest urgent of waar heeft iemand het meest last van. Begin daar en leg ook uit waarom jij dat denkt als de ander dat niet (meer) kan inzien. Iets in de trant van: “Als ik het zo hoor/zie/begrijp zou het handig zijn om eerst ….. te doen. Als we dat gedaan hebben kunnen we … gaan doen.” …. enzovoort. Te veel tegelijk benoemen geeft de ander eerder spanning dan rust. Laten we vooral voor de rust en de ontspanning gaan. Dat is voor iedereen prettiger!

Achterdocht

Makkelijk praten, hoor ik je bijna denken. Mijn vader/moeder is heel achterdochtig. Hij/zij denkt dat wij hem/haar willen ‘bedonderen’. Ja, dat is ook lastig. Voor beide partijen!
Achterdocht is vaak een van de eerste kenmerken rond dementie en gaat ook niet zo maar over. Bedenk wel dat als iemand dat nog zo goed kan benoemen je nog wel kunt praten. Vertel dan vooral waar je zorg zit. Niet te veel meteen. Neem maar 1 ding wat op dat moment het belangrijkste is. Wil niet meteen alles oplossen, dat gaat je namelijk echt niet lukken in een keer. Wat is het belangrijkste, wat moet als eerste geregeld of gedaan worden en wat kan iets langer wachten? Maak dus een prioriteitenlijstje voor jezelf.
Vergeet in al jou zorgen en de combinatie van de achterdocht van de ander voor niet om ook complimenten te geven. Door heel veel positieve punten te noemen kom je makkelijker op het punt waar je zorg zit dan daar meteen mee te komen. Leidt je zorg mogelijk ook heel voorzichtig in. Overdrijf niet, zowel in je complimenten als in jouw zorgpunt.

Blijf in gesprek

Hoe moeilijk en lastig het ook is: blijf in gesprek. Blijf afstemmen: Zie het als het de ander te veel wordt. Benoem dat dan ook en zeg dat het dan beter is om even te laten rusten. Je wil tenslotte geen paniek of verdriet geven. Vergeet ook niet te benoemen dat je om de ander geeft, of van hem/haar houd! Laat het even rusten voor je mogelijk al een oplossing wil bieden. Ga zo veel mogelijk in het tempo van de ander mee, tenzij het echt niet anders kan. Er zijn situaties denkbaar waar de veiligheid in het geding is. Denk bij gevaar altijd eerst aan jezelf voor je de ander wil redden. De ander heeft er niets aan als het met jou niet goed gaat.
Lida Zegel – van Tiel
2017
Blog speciaal voor MantelZorgelijk

Avatar

Lida Zegel

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X