skip to Main Content
Prettige Woningsdag Voor Iedereen!

Prettige woningsdag voor iedereen!

Vandaag is het de verjaardag van onze koning Willem Alexander. Normaal een dag dat iedereen vrij is om traditiegetrouw koningsdag op uitbundige wijze te kunnen vieren. Dit jaar kan dat niet vanwege de coronacrisis. We worden geacht om thuis te blijven en vandaag wordt het voor de verandering voor iedereen dus woningsdag. De één vindt dat helemaal prima, de ander baalt als een stekker.

Voor heel veel mantelzorgers  die voor iemand in een thuissituatie zorgen gingen de afgelopen koningsdagen vaak al op deze manier. Niks spectaculairs. Niks eropuit. Thuisblijven omwille van je dierbare. Misschien een beetje kijken naar de koninklijke familie op tv maar daar bleef het dan wel bij. Dit jaar wordt het voor hen voor de verandering ook eens een beetje leuker. Er zijn genoeg (digitale) alternatieven om je op te verheugen. Zo zie je: elk nadeel heeft ook een weer een (klein) voordeel.

Vlaggen

Iedereen wordt vandaag natuurlijk opgeroepen om te vlaggen. Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Wat kunnen we allemaal verwachten vandaag?

Het feest kan over een uurtje al beginnen, vanuit je eigen raam, balkon of tuin. Musici van het Concertgebouw spelen om stipt 10.00 uur het Wilhelmus. Ze roepen iedereen op om het volkslied gelijktijdig uit volle borst mee te zingen. De tekst kun je hier terug vinden. Meestal wordt alleen het eerste en zesde couplet gezongen. Zo niet dan heb je in elk geval de hele tekst bij de hand.

Festivalletje pakken?

Een van de hoogtepunten op festivalgebied is het Kingsday VR Festival. Het virtualrealityevenement speelt zich af op De Dam en wordt uiteraard digitaal bijgewoond. Verwacht van 20.00 tot 23.00 veel muziek en spectaculaire lichtshows. Het wordt digitaal gezien een spannend experiment, want er worden al zo’n 10.000 virtuele aanwezigen verwacht.

Ook het Supersized Kingsday Festival, een van de grootste Koningsdagfestivals van het land, komt met een digitale editie. Vanaf 12.00 kun je het feestgevoel in huis halen met de negen uur durende livestream, vol met optredens.

Televisie

Koningsdag 2020 viert de NOS dit jaar vanaf 10:10 uur met een terugblik op de hoogtepunten van de afgelopen zes edities van de verjaardag van de koning. Van de keren in De Rijp en Amstelveen, via de edities in Dordrecht, Zwolle, Tilburg en Groningen, tot de laatste, vorig jaar in Amersfoort.

RTL 4 probeert er vanaf 19:05 uur een feestje van te maken met De Chantal en Beau Show: tussen de schuifdeuren. En daarin gebeurt heel erg veel. De Chantal en Beau Show: tussen de schuifdeuren wordt gepresenteerd vanuit het kantoor van Chantal JanzenBeau van Erven Dorens en Chantal geven de kijker alsnog kans spulletjes te verkopen die ze anders op op een kleedje hadden gelegd. En er is meer: ook workshops, muziekoptreden en diners zijn mogelijk. Volgens RTL is niets te gek. De leukste, gekste en meest bijzondere spullen en acties komen in de uitzending.

Radio

De radiozenders laten zich ook niet uit het veld slaan deze Koningsdag. Radio 538 komt met een eigen coronaproof feestje, in plaats van het festijn dat in Breda zou plaatsvinden. Artiesten als Duncan Laurence, Davina Michelle en Tiësto verzorgen de muziek. Radiozender Q-Music bouwt een soortgelijk festijn via de radio, met optredens en een muzikale vrijmarkt.

Ook 100%NL komt met een speciaal programma. Want op deze woningsdag volg je tussen 16:00 en 19:00 uur een non-stop en gratis muziekprogramma met allemaal fantastische artiesten!
Onder andere René Froger, Paul de Leeuw, Gerard Joling, Tino Martin, Snollebollekes, Anita Meyer, Jeroen van der Boom, Ruth Jacott, Kenny B, John West, Dries Roelvink, Lange Frans, Tim Douwsma, Henk Poort, Frans Duijts, René Schuurmans, Edsilia Rombley en Danny Froger zijn van de partij en zorgen ervoor dat dit alsnog een onvergetelijke Koningsdag wordt! De show zal te volgen zijn via deze link!

Digitale kroegentocht

Wie liever in de kroeg te vinden is dan op een massaal festival, heeft ook genoeg opties. Haarlem spant de kroon als het digitale kroegentochten betreft. Met Pasen was het al een groot succes, en met Koningsdag doen ze het gewoon opnieuw. Zeven Haarlemse kroegen bundelen de krachten en bieden online spelletjes aan een virtuele bar aan.

In onder meer Utrecht, Leiden en Delft wordt een soortgelijk arrangement aangeboden: het pilspakket. Inclusief fysieke biertjes, met een inlogcode om een virtuele kroegentocht via Zoom bij te wonen. Alle opbrengsten komen ten goede aan de horeca.

Songfestival op Woningsdag

Het Eurovisie Songfestival gaat dit jaar helaas aan singer-songwriter Jeangu Macrooy voorbij door de virusmaatregelen. Op Koningsdag kun je alsnog genieten van zijn muzikale kwaliteiten. De Surinaamse soulzanger zal dan een speciaal verrassingsoptreden verzorgen. Waar in Nederland, dat is nog geheim. Het optreden zal voor iedereen te volgen via een livestream op de Facebook-pagina van de Staatsloterij.

Balkoningsdag

Heb je al gehoord van Balkoningsdag? De organisatie roept iedereen op om met een versierd balkon, gehuld in oranje outfit, een feestje te bouwen. Om 13.00 zal er afgetrapt worden met een proostmoment, waarna je vanaf je balkonnetje kunt blijven feesten met de buren. De entree is gratis en aanmelden kan via Facebook.

Nationale Toost

En niet te vergeten, vanmiddag om 16.00 is de Nationale Toost, georganiseerd door de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV). De Oranjebond wil gezamenlijk het glas heffen, op de gezondheid van iedereen. www.nationaletoost.nl.

Wij wensen jullie allemaal een fijne woningsdag!

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X