skip to Main Content
Praktische Tips Voor Mantelzorgers

Praktische tips voor mantelzorgers

In het nieuws werd er de afgelopen week weer veel gesproken over overbelasting bij mantelzorgers. We gingen op zoek naar goed bruikbare, praktische tips. We kwamen uit op de website van BeterOud.nl en delen ze hier graag met je:

  • Veel ouderen willen vooral niet vergeten worden. Ze willen dat hun kinderen ze blijven zien. Ze willen graag dat hun familie ze erbij betrokken houdt. Dit is het belangrijkste voor de ouderen: ze horen er nog bij.
  • Praat over de werkverdeling, en blijf dat periodiek doen (want de situatie kan veranderen). Het helpt al als alle partijen erkennen dat het belangrijk is dat een of meerderen van jullie mantelzorg geven.
  • Besef dat naast veiligheid ook bewegingsvrijheid een belangrijke waarde is.
  • Voel je niet te verantwoordelijk voor wat de oudere doet of wat er gebeurt. Je kunt niet alles doen en je kunt niet alles voorkomen. Het is voor de oudere ook fijn om eigen beslissingen te mogen blijven nemen.
  • Een verandering in de relatie is een opgave. Het is de kunst om die veranderingen een plaats te geven tegen de achtergrond van de waarde trouw.
  • Praat openlijk over de diagnose dementie, met de oudere zelf en met de omgeving. Het is een ziekte als ieder ander. Door er openlijk over te praten kunnen anderen de oudere beter begrijpen en misschien ook gemakkelijker helpen.
  • Praat met elkaar over wat er moet gebeuren als de oudere in de toekomst ziek mocht worden en medische behandeling moet hebben. Bespreek wie hij of zij wil dat als vertegenwoordiger zal optreden. Als je een beetje gevoel krijgt voor de richting waarin de oudere denkt, zal het te zijner tijd helpen de best mogelijke beslissing te nemen.
  • Praat met anderen over de taken die behoren bij de mantelzorg. Probeer het niet allemaal per se zelf te doen.
  • Mantelzorg kan je beroven van uw eigen sociale leven. Herken dat probleem en probeer er een oplossing voor te vinden.

Bron: BeterOud.nl

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X