Praktische ervaringstips voor aanpassingen

De afgelopen maanden hebben veel van onze creativiteit en flexibel denkvermogen gevraagd. Bijna dagelijks kwamen er nieuwe uitdagingen op ons pad. Niet alleen moesten we veel aandacht besteden aan indicaties en instanties, maar ook aan hele basale en praktische vraagstukken. Want het verminderen van de fysieke kracht en een minimaal gezichtsvermogen vroegen om gerichte oplossingen in de leef- en woonomgeving. Ik deel deze graag met jullie.

Als eerste liepen wij tegen de moderne afstandsbediening van de tv aan. Te veel en te kleine knopjes. Op het moment dat mijn moeder per ongeluk de ‘source of input’-knop indrukte viel de televisie uit. Met als gevolg dat wij, of de buren, ’s avonds weer alles in orde moesten maken. Een standaard senioren of slechtziende afstandsbediening bleek geen oplossing te zijn. Maar toen vonden we er één met grote knoppen die programmeerbaar zijn. De knoppen die je niet instelt, doen het gewoon niet. Wat een verademing. Ze kan nu dus alleen de knoppen gebruiken die ze nodig heeft. En als extra tip: plak een flinke pleister op het schuifje van de batterijen. Zo kunnen de batterijen er niet uitvallen als de afstandsbediening toch op de grond klettert. Opgelost!

Een andere uitdaging was het telefonisch contact. Haar huidige telefoon werd steeds lastiger te bedienen. Nu hebben we een mobiele telefoon geïnstalleerd die zichzelf opneemt en die direct de luidspreker activeert. Zelfs als ze niet naast de telefoon zit, dan horen we haar roepen dat ze eraan komt. Ook het bellen is voor haar makkelijker geworden. Haar vaste belrondje staat met grote letters in haar favorieten. Wat een uitvinding! Opgelost!

Vervolgens liepen we tegen haar krachtverlies op. De waterkoker bleek te zwaar om veilig een kopje thee te kunnen zetten. Dus gingen we op zoek naar een ander apparaat. Veel van die apparaten zijn gecombineerd met koffie of je hebt helder zicht nodig om te zien hoeveel water je pakt. Te gevaarlijk dus. Na een lange zoektocht hebben we een apparaat gevonden dat met één druk op de knop een afgemeten hoeveelheid warm water in de mok doet. Het apparaat schakelt zichzelf daarna uit. Het enige wat ze dan nog hoeft te doen is een theezakje erin en lekker genieten. Opgelost!

Het krachtverlies zorgde ook voor een groter valrisico binnenshuis. Daar moesten we ook achteraan.

Hoe kan ze zo mobiel mogelijk blijven met zo weinig mogelijk risico? We kwamen de trippelstoel op het spoor. Dit is een veredelde bureaustoel met een hoog- en laagfunctie. Nu trippelt ze zittend door haar eigen huis en is het valrisico behoorlijk verminderd. Het kost haar ook veel minder energie en dat is fijn. De stoel is vergoed door de zorgverzekeraar. Opgelost!

Heb je zelf ook dingen uitgevonden die het leven makkelijker, overzichtelijker of praktischer maken? Of heb je bijzondere oplossingen bedacht voor dit soort vraagstukken? Deel ze dan hieronder in de reacties of stuur me een berichtje. Laten we niet steeds opnieuw het wiel blijven uitvinden, maar vooral de oplossingen en ervaringen met elkaar delen. Dat maakt ons leven een stuk makkelijker.

 

 

 

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Misschien geen grote tip maar wij hebben een verrijdbare keukentrolley gekocht om al het wond en stomamateriaal op te bergen dat nodig is voor de week. Alles bij de hand en makkelijk weer weg te bergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top