Prachtige documentaire: De lengte van de Liefde #mantelzorg

de-lengte-van-de-liefdeHet was een spannende tijd voor documentairemaakster Anna Peeters. In september draaide haar film ‘De lengte van liefde’ op het Nederlands Film Festival – en ze won er de Filmprijs van de stad Utrecht mee. Met haar documentaire, over Peronne die als mantelzorger voor haar 21-jarige dochter Jasmijn zorgt, hoopt Anna meer begrip te krijgen voor mantelzorgers. Lees hier een interview met Anna over de film en de achtergronden.

Belangeloze inzet

‘De lengte van liefde’ gaat over mantelzorg, een thema dat een belangrijke rol speelt in Anna’s leven. “Mijn zus heeft een verstandelijke beperking en zal altijd een bepaalde mate van zorg nodig hebben. Daar ben ik nu al mee bezig. Verder heeft mijn moeder jarenlang voor haar moeder gezorgd. Toen mijn oma overleed, besefte ik hoeveel die zorg kan betekenen voor iemands leven. Ik heb heel veel bewondering voor mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Maar waar ligt de grens en hoe zorg je dat je die grens bewaakt? Die vraag was mijn startpunt bij het maken van deze documentaire.”

Anna deed onderzoek naar mantelzorgers die personen verzorgen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Na veel praten met verschillende mantelzorgers kwam ze in contact met Peronne en haar dochter Jasmijn. “Zij hebben geen partnerrelatie – waarnaar ik eigenlijk op zoek was – maar ik voelde veel warmte bij hen. Tegelijkertijd waren ze ook realistisch over wat er aan de hand was, en waren ze heel eerlijk en reflectief, wat voor een film heel fijn is.”

Meer begrip

Een groot percentage van de mantelzorgers die voor mensen met een NAH zorgt, is overbelast: maar liefst dertig tot vijftig procent. “En dan heb je het ook over depressie,” vertelt Anna. “NAH is heel complex omdat je het vaak niet aan de buitenkant ziet. Dat is ook het geval bij Jasmijn uit ‘De lengte van liefde’; alleen van binnen is ze heel erg veranderd. Buitenstaanders hebben in zo’n geval minder begrip voor de situatie dan wanneer iemand bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Dit zorgt ervoor dat mantelzorgers in een heel moeilijke situatie verkeren.”

anna-peetersHoewel er inmiddels enige media-aandacht is voor mantelzorgers, wil Anna op persoonlijke wijze het verhaal van een van hen vertellen. Ze hoopt dat er door haar documentaire meer begrip komt voor de zorgverleners. “Er is weinig ruimte voor wat zij doen; de aandacht gaat altijd naar de zorgbehoevende persoon en aan de mantelzorger wordt niet gevraagd: hoe gaat het eigenlijk met jou? Ik hoop met ‘De lengte van liefde’ te laten zien hoeveel werk mantelzorgers verrichten, en dat het ook doorgaat als ze klaar zijn met praktische taken: mantelzorg zit constant in je hoofd.”

Subtiliteiten

Anna koos ervoor om geen voice-over en interviews te gebruiken in ‘De lengte van liefde’. “Ik probeerde het verhaal te laten zien door kleine handelingen in beeld te brengen; blikwisselingen, gesprekjes, kleine subtiliteiten. Je ziet Peronne een glas water drinken in de keuken of Jasmijn’s blik als ze wordt gekust door familieleden. Dat soort dingen zeggen heel veel, daar wil je naar kijken, dat heeft impact. Je moet bij documentaires soms heel lang wachten voordat dit soort kleine momenten zich voordoen, maar dat is juist de leukste uitdaging van film maken.”

‘De lengte van liefde’ ging op 24 september in première op het Nederlands FilmFestival in Utrecht. De documentaire won de Filmprijs van de stad Utrecht. De jury prees het scherpe observatievermogen van Anna en noemde haar korte documentaire ‘cinematografisch sterk met mooie beelden’.

Trailer De lengte van liefde from Vossenfilms on Vimeo.

Bron: cleeft.nl, artikel geschreven door Sanne Thierens

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top