Prachtig boek: “Het mooiste woord is Herinnering” #kadotip #leestip

Soms komt er een boek uit, dat je het liefst meteen wilt kopen, lezen, herlezen en kado doen. Dit zou er weleens eentje in die categorie kunnen zijn: “Het mooiste woord is Herinnering”, boordevol persoonlijke verhalen en herinneringen van bekende Nederlanders die te maken hebben gekregen met dementie. Bestel dit boek nu al – en steun daarmee nog eens de research naar alzheimer.

het-mooiste-woord-is-herinnering-8

'Het mooiste woord is Herinnering' 5Ron Blaauw, chef-kok, over zijn vader die begon te vergeten:

Vermoedens waren er al langer, maar het ‘sluitende’ bewijs van alzheimer was het moment dat zijn vader niet meer wist dat Feyenoord had gespeeld. ‘Eigenlijk had hij niet eens meer in de gaten dat het zondag was. In oktober 2010 eindigde PSV-Feyenoord in 10-0. Die wedstrijd heeft hij nog net ‘meegemaakt’. Mijn vader geloofde niet dat zijn favoriete cluppie zo’n pak slaag had gekregen. Ga weg, 10-0. Hij ging op teletekst kijken, en dan nog kon hij de uitslag nauwelijks bevatten. Vijf minuten later vroeg hij weer:
“Heeft Feyenoord nog gespeeld?”
“Jazeker pap. Tegen PSV.”
“En?”
“Ze hebben verloren.”
“Verloren? Met hoeveel?”
“10-0.”
“Ga weg.”

'Het mooiste woord is Herinnering' 1Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum, over zijn levenslange drive:

Hij lacht, maar niet met vreugde. ‘Dokter, hoeveel mensen hebt u beter gemaakt? Op die vraag kan ik heel eerlijk antwoorden: nul. Daar heb ik mee te leren leven, al bijna dertig jaar. In die zin had ik wel graag chirurg willen zijn: blindedarm ontstoken? Je haalt hem eruit, patiënt genezen, klaar. Dat vak is relatief gemakkelijk, en het zal vast meer voldoening geven. Ik moet het hebben van mensen die toch blij de deur uitgaan, enigszins gesterkt door een goed gesprek, ook al weten ze dat er geen kans op genezing is. Maar ja, als medicus wil ik mijn patiënten op z’n minst een kans geven! Al kun je maar zeggen: “We hebben de ziekte van Alzheimer in de tang, en wie weet kunt u nog heel lang redelijk gezond blijven functioneren.” Ik wil van die hatelijke nul af – dat is al mijn hele leven mijn drive. En ik kan zeggen: dat moment lijkt dichterbij dan ooit.’

'Het mooiste woord is Herinnering' 3Twee fragmenten uit het nieuwe boek ‘Het mooiste woord is Herinnering’. Bekende Nederlanders vertellen hun mooie, emotionele en vooral zeer persoonlijke verhalen over de ziekte van Alzheimer. Prof. Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum, deelt zijn ervaringen, opgedaan in zijn 25 jaar klinische praktijk en geeft zijn visie op de ziekte en de toekomst van alzheimer. De verhalen zijn opgetekend door Frénk van der Linden & Pieter Webeling. Lees de prospectus!

'Het mooiste woord is Herinnering' 2

‘Het mooiste woord is Herinnering’ verschijnt op
Wereld Alzheimerdag, 21 september 2016. Wilt u dit boek thuis ontvangen? Bestellen kan nu al tegen een gereduceerd tarief: € 17,50 (€19.90)!

Bestellen kan via de site van het VU-Medisch Centrum. Hier is de link.

‘Het mooiste woord is herinnering’

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top