skip to Main Content

Post voor mijn overleden vader

Het ontvangen van geadresseerd reclamedrukwerk op naam van een overleden dierbare is doorgaans ongewenst en onplezierig. Toch komt het in de praktijk regelmatig voor dat ik nog (reclame)post ontvang die is geadresseerd aan mijn overleden vader. Maar zaterdag ontving ik post voor hem van niemand minder dan de Gemeente Amsterdam.

Return to sender

Het adres was afgeplakt en er zat een return to sender sticker op de envelop met mijn postcode en huisnummer. Waarschijnlijk werd de brief oorspronkelijk naar het verpleeghuis gestuurd waar mijn vader twee jaar heeft gewoond en hebben zij het op hun beurt keurig naar mij doorgezonden. Ik opende de envelop en begon te lezen:

Geachte heer Bruurs,

Alstublieft, in deze brief vindt u een aantal leuke uitjes met uw Stadspas in juli en augustus. Zwembaden, musea, kanovaren in het Amsterdamse Bos, hardlopen, naar een klimmuur en ook elke dag mogelijkheden om te zwemmen voor slechts 1 euro.

Gedoe

Leuk initiatief van de Gemeente Amsterdam om inwoners zo’n stadspas te geven maar checken zij van tevoren helemaal geen feiten? Mijn vader was 85 jaar en woonde in een verpleegtehuis voor mensen met een vorm van dementie, gesloten en met volledige zorg. Waarom geef je zo iemand eigenlijk een stadspas voor uitjes die hij nooit meer zou kunnen doen? Hardlopen, een klimmuur? Hoe dan? Maar – nog erger – mijn vader is 29 februari jl al overleden en zijn dood werd op 2 maart aangegeven bij de burgerlijke stand van Weesp, dat onder de Gemeente Amsterdam valt. Worden mensen die in Weesp overleden zijn niet doorgegeven aan het gemeente secretariaat in Amsterdam? Moet je dan echt op 26 juni zo’n nutteloos aanbod doen? Wat een gedoe!

Nationaal overledenenregister

Op het moment dat je zo’n brief krijgt weet je eerst niet of je nou moet huilen of moet lachen.  Daarna raak ik behoorlijk geïrriteerd maar gelukkig kan dit soort reclamewerk relatief eenvoudig en kosteloos voorkomen worden. Je kunt geadresseerde reclamepost blokkeren door de gegevens van een overledene op te geven door middel van registratie in het Nationaal Overledenenregister van Postfilter. Alle bedrijven en organisaties in Nederland zijn verplicht om reclamepost af te stellen op dit register. Zodra de registratie is voltooid, blijft de blokkade tien jaar bestaan, zodat er ruim voldoende tijd is om alle gegevens uit het bestand van het bedrijf te verwijderen.

Je kunt je hier registeren voor het Nationaal Overledenenregister

Per post

Wens je je liever te registeren per post? Dat kan. Stuur dan een brief naar:

Stichting Postfilter

Postbus 666

1000 AR Amsterdam

Belangrijk; in de brief benoem je de volgende gegevens van de overledene:

  • Heer/mevrouw
  • Voorletters
  • Achternaam
  • Volledig adres
  • Geboortedatum
  • Datum overlijden

Klacht indienen

Ontvang je alsnog geadresseerde reclamepost op naam van een overleden persoon, ondanks registratie in het Nationaal Overledenenregister? Dan kun je een klacht indienen bij de afzender. Wordt de klacht niet naar behoren afgehandeld? Dan kun je je melden bij de Reclame Code Commissie. Zij zien erop toe dat de regels in de Postfilter worden nageleefd en grijpen in bij misstanden.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X