Placemat met stamboom versterkt identiteit dementerende

Als mijn vader destijds geen dementie gekregen had, was Mantelzorgelijk waarschijnlijk nooit de lucht ingegaan. Ik zocht online naar de juiste informatie maar vond niets waar ik wijzer van werd. Dat bracht mij -een kleine twee jaar terug- op het idee om een online platform te maken door en voor Mantelzorgers.
Steeds vaker zie ik prachtige initiatieven verschijnen van mensen die in hun dagelijks leven geconfronteerd worden met ziekten, (mantel)zorgtaken en de nieuwe zorgwetten. Juist omdat zij naar iets op zoek zijn en de antwoorden en oplossingen niet kunnen vinden, bedenken zij zelf een oplossing en proberen hun idee zoveel mogelijk met andere mantelzorgers en zorgprofessionals te delen.  Neem dit fraaie idee van Sjaak de Reuver:

sjaakdereuvertToen familieleden van Sjaak gingen dementeren, maakte hij placemats met foto’s en hun stamboom. ‘Ook de verzorgenden waren er heel blij mee.’, aldus de Reuver in een interview met RHIJJA JANSEN voor Nursing.nl

Hoe kwam u op dit idee?

‘Ik houd me al jaren met plezier bezig met het uitzoeken van stambomen. Toen mijn zus en zwager -allebei dementerend- zestig jaar getrouwd waren, heb ik als cadeau een collage foto’s gemaakt met hun stamboom. Dat was een enorm succes.’

Hoe merkte u dat?

‘Ze blijven ernaar kijken, het geeft hen houvast. Mijn zwager heeft door de dementie veel waanideeën, en hij praat regelmatig over zorgen die hij had. Door naar de collage te kijken weet hij in welk leven hij thuishoort, en kan hij even afstand nemen van moeilijke momenten die in zijn hoofd spelen. De placemat is een anker voor mensen met dementie. Een psycholoog zei ook tegen me: het versterkt hun identiteit. Daarnaast geeft het verzorgenden en ook bezoek stof om over te praten. Zij zijn er ook heel blij mee.’

Zijn er nog meer voordelen?

‘Het maakt je vrolijk. Ik heb ook zo’n placemat gemaakt voor een mevrouw die honderd jaar werd, en ze zei: “Sjaak, ik ben er zo blij mee. Elke keer als ik ga eten, zie ik mijn familie weer.” En volgens mijn nichtje staat mijn zwager er soms langdurig naar te kijken en te huilen van geluk.’

Hoe maak je zo’n placemat?

‘Eerst zet je een schematisch stamboompje op papier. Er voor de rest allerlei foto’s met zaken die de persoon met dementie aanspreekt. In het geval van mijn zwager waren dat bijvoorbeeld foto’s van oude vrienden, van dat hij Sinterklaas speelde in het dorp, van de brandweer, waar hij ondercommandant was, en van zijn dieren, waar hij er veel van had. Je knipt de onnodige franjes van de foto’s af, legt dat als een mooie collage op een stevig stuk papier op A3 formaat, plakt de foto’s vast met een lijmstift en maakt er een fotokopie van bij de drukker. Vervolgens laat je deze afdruk plastificeren.’

‘Ik hoopte dat ik met open armen zou worden ontvangen toen ik mijn idee aan twee zorginstellingen voorlegde. Het lijkt me een mooi idee voor bijvoorbeeld de activiteitenbegeleider. Maar van beide zorginstellingen kreeg ik het antwoord dat het niet in hun beleid paste… Ik hoop evengoed verzorgenden te kunnen inspireren met dit idee. Ik geef ze graag tips over hoe ze zo’n placemat maken, en wil eventueel zelf in goed overleg ook placemats voor ze maken, als ze mij de foto’s mailen. Want het kan echt een verschil maken voor iemand met dementie.’

Mail voor meer info naar sjaak@dereuver.net

dit artikel van RHIJJA JANSEN verscheen 1 sep 2015 op Nursing.nl

I

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top