#pgbalarm – Show some respect, Telegraaf!

Toen de hashtag #pgbalarm twee weken geleden écht effect had op de politiek, was ik trots. Trots op de vele mantelzorgers in Nederland. Niet alleen hadden duizenden twitteraars een groot probleem en groeiende paniek aangekaart.

Ze hadden ook laten zien dat burgerparticipatie werkt. Dat het lukt om de politiek (in dit geval de Kamercomissie Volksgezondheid) te bereiken, als de nood hoog is. Dat je, in samenwerking met betrokken volksvertegenwoordigers, echte resultaten kunt boeken.

Niet dat de PGB-chaos in Nederland al is opgelost. Maar sommige kamerleden zitten er nu bovenop. En de vele duizenden mensen in grote zorg en financiële nood, die hebben een bindende toezegging.

Vuige internet-scam

En nu ben ik woedend. Want De Telegraaf zet de duizenden twitterende mantelzorgers, die terecht aan de bel trekken, weg als een klein clubje oproerkraaiers, die het met een twitter-truc gelukt is om eerbare politici de stuipen op het lijf jagen. Jan Willem Navis, journalist nota bene, laat een halfbakken onderzoekje uitvoeren en trekt er voorbarige conclusies uit. Vervolgens wordt de hele #pgbalarm campagne gepresenteerd als een vuige internet-scam, in plaats van een schreeuw om hulp.

Gekkigheid

Ik vind het een takkestreek van die grote krant om zo insinuerend te werk te gaan. Om mensen in nood de grond in de schrijven, in een onterechte en kwetsende campagne. Want tegen wie is dit gericht? Tegen een groep ouders en verzorgenden die toch al van gekkigheid niet weten waar ze het zoeken moeten. Mensen die sinds het aantreden van Rutte 2 op dagelijkse basis te maken hebben met steeds meer onzekerheid, steeds meer bureaucratie en steeds meer bezuinigingen. Daar hoeven ze écht niet ook nog eens een slechte reputatie bij.

Nee, Telegraaf. Het is onze eigen overheid, die faalt bij het implementeren van een nieuwe betalingsmanier – en het zijn de burgers van Nederland, gewone mensen met grote zorgen, omdat er iemand in hun gezin héél veel zorg nodig heeft, die daar de prijs voor betalen. Daar ga je toch als krant niet overheen staan piesen! En omdat ieder medium in Nederland elkaar overschrijft, staat internet nu vol met verontwaardigde “zie je wel, PGB-ontvangers zijn zakkenvullers”-praatjes.

Alarmbellen uit

Weet je wat ik zou willen? Een snelle, onbureaucratische betaling van alle PGB-houders. Gewoon nu, vanavond nog. That’s it. Dan gaan de alarmbellen uit en praten we verder. Als volwassenen – die elkaar niet zwart maken, maar samen zoeken naar een werkbare oplossing voor de meest kwetsbaren in ons land. En voor hun mantelzorgers.

Respect

Want wees nou eerlijk. Met #pgbalarm brengen mantelzorgers in de praktijk wat onze overheid zo graag van ze wil. Ze signaleren, ze participeren en ze helpen mee. Daarvoor verdienen ze geen sneer, maar grote dank. Mantelzorgers hebben niet gekozen voor het zorgen. Ze doen het, omdat het niet anders kan. Show some respect.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Geheel mee eens! Had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Vraag me af waarom een journalist dit doet, krijgt hij een leuke bom duiten ervoor van Van Rijn? Of de belofte voor een uniek interview of zo in de toekomst? Hier zit naar mij gevoel iets anders. Dat zelfde geld voor dat mooie onderzoek naar fraude bij het PGB. Wordt er wel eens onderzocht hoeveel valse declaraties er worden gedaan door artsen of thuiszorgorganisaties? Kom je op minstens hetzelfde uit denk ik zo! En…………….soms is het ook een manier om toch iemand te kunnen blijven helpen. Als product A niet vergoed wordt maar product B wel, dan zeg je vaak als hulpverlener ik lever product A omdat je geen andere manier weet om de client te kunnen helpen. Is dat fraude? Ik vind het meer moeten omgaan met dit belachelijke zorgsysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top