skip to Main Content

#pgbalarm – Gemeente Amsterdam gaat PGB-houders nu zelf informeren

stadsgezicht adamVeel pgb-houders uit Amsterdam die nog wachten op de uitbetaling van het persoonsgebonden budget, begrijpen niet hoe ze de zorg moeten declareren. Dat concludeert de gemeente Amsterdam na een onderzoek onder 105 budgethouders.

Uit de enquête blijkt dat bijna alle budgethouders die nog hun declaratie of zorgovereenkomst moeten opsturen, niet weten hoe dat moet. Wethouder Van der Burg: “Het percentage Amsterdammers dat niet weet hoe ze de zorg moeten declareren is veel te hoog. Hieruit blijkt dat er sprake is van een flinke informatieachterstand”.

De gemeente wil mensen via advertenties in lokale kranten informeren over hoe ze de zorg moeten declareren. “Deze informatie zou normaal gesproken door de SVB worden verstrekt. Wij hebben besloten om de gedupeerden nu zelf te informeren”, zegt de wethouder.

In het hele land zijn er veel problemen met het uitbetalen van pgb-geld, sinds het systeem is veranderd. Staatssecretaris Van Rijn heeft vandaag een plan gepresenteerd, waarin hij schrijft dat de meeste problemen voor 1 juli moeten zijn opgelost.

Oorzaken

De staatssecretaris heeft met belangenvereniging Per Saldo en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de belangrijkste oorzaken in kaart gebracht. Sommige budgethouders hebben van de gemeente een te laag maximumtarief gekregen, waardoor facturen met een hoger uurtarief ten onrechte niet zijn uitbetaald.

Daarnaast speelt onbekendheid met het systeem, zoals in Amsterdam, een grote rol, schrijft Van Rijn. En soms kan er niet uitbetaald worden wegens belemmeringen in het betaalproces, dan ontbreekt bijvoorbeeld een geldig rekeningnummer.

Ook zegt Van Rijn dat er bij de SVB, gemeente en zorgkantoren fouten zijn gemaakt. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Amsterdam. Uit de Amsterdamse steekproef bleek dat SVB in een kwart van de gevallen aanvragen niet goed verwerkt heeft, bijvoorbeeld omdat deze ten onrechte afgekeurd zijn.

Bron:nos.nl

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X