skip to Main Content

PGB Plan #opinie

Afgelopen week werd in onze raadsvergadering gesproken over de nieuwe verordening MO (Maatschappelijke Ondersteuning).
Met als meest belangrijke onderdeel het opstellen van een PGB plan door cliënten en de wijziging van maandloon naar uurloon voor de zorgaanbieder.
An sich een goed middel om fraude door zorgaanbieders te voorkomen, want daar heeft een ieder de buik wel van vol. Tenminste ik wel!
Het probleem ligt het in het opstellen van het zorgplan. Want een normaal denkend mens zou een pgb-plan nog wel voor elkaar weten te krijgen maar mensen met een verstandelijke beperking zijn dan afhankelijk van een vertegenwoordiger.
En dat zal dan toch weer de mantelzorger zijn. Dat betekent extra werk, extra tijd en extra energie die mantelzorgers zo hard nodig hebben om te ontspannen….áls ze al kunnen ontspannen.
Ik hoop dat cliënten gebruik kunnen gaan maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner; mensen die daarvoor gewoon betaald worden. Dat de mantelzorger met dit plan niet wordt opgezadeld.
Ik moet er persoonlijk niet aan denken want als ik kijk wat er in zo’n plan moet komen te staan en welke bijlagen nodig zijn om überhaupt in aanmerking te komen voor een PGB, dan krijg ik het er ter plaatse Spaans benauwd van.
Overigens vraag ik mij af of dit echt wel fraude de das om zal doen. Fraude is volgens mij altijd mogelijk. Want ook met dit pgb-plan moet je een administratie bijhouden en dus ook de uren van de zorgverlener. Ben je nou een kwetsbaar mens dan zie ik het al gebeuren dat met een beetje invloed van een kwaadwillende zorgorganisatie, fraude weer peace of cake is.
Maar wellicht zie ik nou beren op de weg die er niet zijn?
Ik wens alle mantelzorgers die toch worden opgezadeld met deze bak administratie veel sterkte.

Aletta Makken

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X