#Pgb chaos levert uiteindelijk strop van miljoenen op!

pgb shitDoor de problemen rond het uitbetalen van de pcb’s vorig jaar, kijkt de overheid aan tegen een tegenvaller van maar liefst 426 miljoen euro. Uiteindelijk is de helft meer aan pgb’s uitbetaald dan van tevoren geraamd, las ik in de Volkskrant. 

Het kabinet had gedacht voor vorig jaar 810 miljoen euro aan pgb’s kwijt te zullen zijn. Nu blijkt het om een bedrag van 1,2 miljard euro te gaan. Niet normaal!!

Omdat de eisen voor de toekenning van een pgb zijn aangescherpt, is het uiteindelijke totaalbedrag voor de pcb’s wel minder dan de afgelopen jaren. Een paar jaar geleden ging het nog om 120 duizend pgb-houders en circa 2,4 miljard euro. In 2015 kregen nog 33 duizend mensen een pgb om zelf zorg thuis te regelen als alternatief voor zorg in een verzorgingshuis, verpleeghuis of gehandicapteninstelling. De 1,2 miljard uitgegeven aan pgb’s in 2015 heeft alleen op deze groep betrekking.

Gemeenten keren ook pgb’s uit via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet, deze gelden worden door de gemeenten betaald aan de SVB. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) nam de uitbetalingen vorig jaar over van de zorgkantoren om zo de controle te verbeteren en fraude tegen te gaan. Hulpbehoevenden moeten formulieren indienen alvorens zij hun pgb-geld krijgen. Deze formulieren dienen goedgekeurd te zijn door de gemeente of door hun zorgkantoor. Maar er ontstonden allerlei problemen rondom deze formulieren, met chaos als gevolg. Daarop besloot staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de uitbetaling te versnellen en pas achteraf een controle uit te voeren. Duidelijk niet zo’n handige actie… Ik zou me ook achter mijn oor krabben, meneer van Rijn!

bron: Volkskrant/Skipr

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top