Pesten #zorgintensiefkind

Dorothé BootsHet interview wat Luca (onze jongste zoon) mij afnam voor school, over pesten, heeft bij mij zoveel losgemaakt dat ik dit blog erover schrijf. Ik hoop dat het veel gedeeld en gelezen wordt, om ouders erop te attenderen dat het gebeurt.

Een deel van dat interview heb ik op 26-09-16 op Facebook geplaatst. Klik hier om het te lezen.

Ons verhaal ontstond door een werkstuk op school waar Luca  iemand voor moest interviewen. Dit gesprek was dus makkelijk om op gang te brengen. Er ontstond een mooi en waardevol gesprek.

Ook Luca is gepest met het hebben van een gehandicapte broer. Ooit kwam hij huilend thuis omdat iemand hem gezegd had dat hij wel ‘achterlijk’ zou moeten zijn met zo’n achterlijke broer.

Ook op de kleuterschool was er een incident, pesten wil ik het niet noemen. Luca had een vriendje. Dikke vrienden waren ze, maar zijn vriendje wilde nooit bij ons spelen omdat Luca’s broer van die rare geluiden maakte en vriendje daar bang voor was. Luca snapte daar natuurlijk niets van, want voor hem waren die geluiden normaal, het hoorde bij Duncan. De oplossing die we daarvoor bedachten was dat vriendje op vrijdagmiddag kwam spelen, als Duncan er niet was en vriendje dan ook voordat Duncan thuiskwam weer weg ging.

Probleem opgelost. Iedereen blij en tevreden.

We kwamen dit aan de weet door met elkaar te praten, vragen te stellen en zelf ook vragen (eerlijk) te beantwoorden.

Ik zou alle ouders van kinderen met een beperking willen oproepen om een soortgelijk gesprek met Broer of Zus aan te gaan. Open, eerlijk en kwetsbaar. Begin bijvoorbeeld eens met iets over je kind met beperking wat ook jij moeilijk vindt. Laat die kwetsbaarheid maar zien, maar zorg er wel voor dat hetgeen je vertelt bij de leeftijd van je kind past, EN, doe dit niet te vroeg. Tot een jaar of 6 hebben vele Broers en Zussen er namelijk nog helemaal geen besef van dat broer of zus ‘anders’ is.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie gesprekken. De gebeurtenissen, maar ook de emoties die het losmaakt. Ik zou het geweldig vinden als jullie dat willen delen op mijn FB of via de mail. Heb je vragen aan mij, stel die dan ook. Je zult altijd een eerlijk en open antwoord van mij krijgen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top