Parttime assistentiehond #mantelzorg4voeter

Enigszins frivool, liep zij daar. Mooi, goed gekleed, misschien te schaars om in de stad te lopen, maar het was warm die middag. Ze viel me gelijk op, vooral door het hondje wat ze bij zich had. Spits kopje, niet in verhouding met het lijf maar onwijs leuke hond. Een assistentiehond zo op het eerste gezicht. Hij droeg een, voor mij onbekend, tuigje met de tekst, ‘Social Emotional Dog’. Het wekte mijn interesse omdat we in Duitsland waren en ik nieuwsgierig werd hoe het hier geregeld zou zijn met de assistentiehonden. In Nederland raken we steeds meer gewend aan een veelzijdigheid aan rassen in de assistentiehondenwereld. Labradors en Golden Retrievers overheersen al lang niet meer de markt van onze zorgende honden. Dus ik keek dan ook totaal niet op van dit buitensporige exemplaar hond. Hij zal zijn eigenaar vast en zeker perfect ondersteunen voor de taken waarvoor hij is opgeleid. Ik twijfelde geen seconde aan het feit dat we hier te maken hadden met een persoon met een ‘onzichtbare beperking’.

De twee ‘collega assistentiehonden’ vonden elkaar direct aardig en snuffelden er vrolijk op los. Het meisje reageerde enthousiast naar Butler en ze las de tekst van Butlers assistentiehondentuigje hardop,’assistancedog’! Ze bleek een Amerikaanse die op bezoek was in Europa. Mét Jeff! Wat een leuk toeval. Ik vroeg haar wat voor soort assistentiehond Jeff was. Zij vertelde dat ze vliegangst heeft en dat Jeff de taak heeft haar hier mee te helpen. Toen ik zei dat het in Nederland nog weleens problemen geeft als je met je assistentiehond een vliegreis wilt maken, antwoordde ze dat in Amerika alles te koop is via internet. Ik kon bijna niet geloven wat ze zei, en hoopte dat ik haar verkeerd begreep. ‘You can order everything in America’, zei ze lachend. Wel had ze bij de huisarts een verklaring moeten halen dat ze last heeft van vliegangst. Maar verder koop je via internet de documenten, inclusief het assistentiehondentuigje. Hiermee kun je dan je eigen hond meenemen op de vlucht in de hoedanigheid van ‘Social Emotional Dog’, in dit geval. En deze heeft dan alle rechten van de assistentiehond. Ik wist niet wat ik hoorde, maar was ook blij voor haar dat ze dan toch haar reis naar Europa op deze manier kon maken. Jouw hond is dus een PTSS hond vroeg ik? ‘Nee dat niet, zei ze luchtig. Eigenlijk ben ik helemaal niet bang om te vliegen, en is Jeff mijn huishond. Maar dit was de enige manier om mijn hond mee te nemen op reis’. Accuut kwam ze in mijn allergiezone, en ik voelde de irritatie opborrelen. Hoe is het mogelijk. En zo is het dus mogelijk dat je als Amerikaanse tijdens je vakantie door de Duitse winkelstraten paradeert met je parttime ‘assistentiehond’, trots als een hond met 7 staarten. En wij hier in Nederland ons maar bezighouden met de vraag hoe we misbruik van de assistentiehondentuigjes kunnen voorkomen. Want hier gebeurt het dat mensen een label ‘assistentiehond’ of ‘hulphond’ zelf kopen en hun huishond tot assistentiehond promoveren. En dat is echt verboden, illegaal. Hoe we dat voorkomen? Wie een oplossing weet mag het zeggen.

Anita leeft 24 uur per dag met haar hulphond Butler. Anita’s moeder had ms, nu is zij zelf moeder met ms. Daarnaast is ze echtgenote, netwerker, van mantelzorg2voeter naar mantelzorg4voeter, blogger en drijvende kracht achter stichting De Hond Kan De Was Doen. Voor Mantelzorgelijk blogt zij over haar leven.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Niet wíllen voorkomen. Men moet hierover geïnformeerd worden en gaan vragen om legitimatie. Ik loop overal gewoon naar binnen samen met mijn (officiële) hulphond. Maar ik ben me dan ook van geen kwaad bewust en kan, als erom gevraagd wordt, mezelf legitimeren met een pasje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top