Ook partners van patiënten met prostaatkanker bleken vaker bij een psychiater te lopen dan gemiddeld. Uit het onderzoek blijkt verder dat partners van kankerpatiënten ook vaker behandeld worden voor spier- en hartklachten.

De wetenschappers bekeken of partners van patiënten met darm-, long-, borst- of prostaatkanker een groter beroep deden op de gezondheidszorg in de periode dat hun echtgenoten ziek werden. Dat bleek bij alle groepen het geval te zijn. Mannen, en in het bijzonder mannelijke partners van mensen met darm- en longkanker, behoren tot de koplopers. De onderzoekers pleiten ervoor dat partners van kankerpatiënten standaard hulp krijgen aangeboden. Zo zou moeten worden voorkomen dat ze medische of psychische klachten krijgen.

Barbara: Als je zoiets leest, dan blijkt maar weer in alle heftigheid: zorgen voor je partner is zwaar. Het is naast alle zorgen die je samen deelt, een enorme psychische belasting. Wacht niet tot je compleet vastloopt. Maar zorg dat je van begin af aan goede begeleiding hebt, om grote problemen te voorkomen. Je hebt het als mantelzorger van je partner al zwaar genoeg.