
Je partner heeft dementie en dan?
‘Mijn vrouw wordt steeds vergeetachtiger. Ze herhaalt steeds haar vragen. En laatst was ze gaan wandelen en kon ze de weg terug niet meer vinden’. Het leven verandert als je leeft met iemand met dementie. Soms sluipen de veranderingen er in en leer je er mee omgaan. Soms zijn het ineens grote veranderingen en weet je echt niet meer wat je er mee aan moet. Zorgen voor iemand met dementie doet een groot beroep op je geduld, je inlevings- en aanpassingsvermogen.
Hoe leer je dat eigenlijk: zorgen voor je partner met dementie? ‘Als sociaal geriater zag ik veel mensen tobben met de zorg thuis voor hun partner met dementie. Ik las over een project in Australië, waar mantelzorgers leerden hoe deze zorg te geven en daar zelf minder (over)belast door te raken.’Dit vertelt Betty Birkenhäger, specialist ouderengeneeskundige (arts) bij Laurens in Rotterdam. Met een subsidie van onder andere Alzheimer Nederland zette zij een onderzoek op naar een nieuwe manier van ondersteuning van mantelzorgers.
Beter thuis met dementie
Dat is de naam van het onderzoek. De deelnemers worden via loting ingedeeld in één van de twee groepen:
* De ene groep blijft thuis en wordt geïnterviewd over de zorg. Als dank voor hun deelname krijgen zij een dagje uit in Rotterdam aangeboden.
* De andere groep zit een week – tegelijk met 3 andere stellen – in een aantal vakantiehuisjes op Voorne-Putten. De mantelzorger en de partner met dementie hebben ieder hun eigen programma. Zo leren mantelzorgers over hoe je fit blijft, hoe je zaken kan plannen voor de toekomst, hoe je omgaat met veranderd gedrag, slechter praten, andere eetgewoontes, de veranderende relatie en andere zorgverleners.
De mensen met dementie doen activiteiten als geheugentraining, bewegen en film kijken. Koffie drinken en eten gebeurt gezamenlijk. ‘Het is al snel gezellig en er ontstaat vrijwel direct een band’, vertelt Betty. Omdat het om een onderzoek gaat, wordt er ook na de cursusweek nog contact gehouden. De ervaring leert, dat ook de deelnemers contact houden met elkaar.
De begeleiding van de cursus is in handen van een arts, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopediste, diëtiste en psycholoog. Ook zijn er vrijwilligers om voor eten, drinken en wat hand- en spandiensten te verlenen. De kosten bedragen 120 euro per stel per week. Je kunt deelnemen als je samenwonend bent en één van jullie beiden dementie heeft, zonder dat er sprake is van agressief gedrag of dwalen. Nederlands is de voertaal.
* Deelnemende (echt)paren. Je loot mee voor het interview of de cursusweek.
* Vrijwilligers die een (deel van de) week willen ondersteunen. Kost en inwoning en veel waardering staan er tegenover.
Wil je meer informatie over het programma? Klik hier.
Wil je contact opnemen over deelname? Mail of bel naar Miranda Kamies: m.kamies@laurens.nl of tel 010 222 92 51.
Nog iets anders: de mantelzorgtest
Alzheimer Nederland ontwikkelde een mantelzorgtest. Deze test, invullen kost een paar minuten, helpt je om inzicht te krijgen in hoe zwaar de mantelzorg voor je is. Klik hier voor de test. Misschien een goede aanleiding om je voor het je voor bovenstaand onderzoek aan te melden.
Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘.
Dit bericht heeft 0 reacties