Gelezen: Parkeergeld nekt mantelzorgers

gelezen2Ouderen moeten door bezuinigingen in de zorg steeds meer terugvallen op mantelzorg. Van heinde en ver komen (schoon)dochters en andere verwanten mantelzorg bij een dierbare verrichten. Velen komen per auto en daar wringt de schoen. Een mantelzorger rekende voor dat men samen, om één een oude man te verzorgen, negen euro per dag aan parkeergeld moet betalen. Zes dagen in de week. Dat tikt wel erg hard aan! De gemeente biedt echter hulp.

Een mantelzorgster uit Nijmegen pleegt bijvoorbeeld wekelijks mantelzorg aan de Poolster. Als ze daar zorg verleent, het huis op orde maakt of een boodschap moet halen is mevrouw zomaar 4 euro 40 aan parkeerkosten kwijt. Ze vond dit toch wel veel geld, vooral omdat ze als mantelzorgster de maatschappij helpt de kosten van de zorg in de hand te houden. Ze nam contact op met de gemeente en parkeerservice P1 om te bezien of er een goedkopere oplossing is.

KENTEKEN Een parkeervergunning behoorde tot de mogelijkheden maar kost 44,30 per maand. Ze doet, gezien de afstand en het feit dat ze full time werkt, de mantelzorg samen met meerdere familieleden. De parkeervergunning is echter op kenteken en dus niet geschikt als je mantelzorg samen met drie zussen doet. ,,Laat de gemeente een parkeervergunning per adres verstrekken”, zo luidt haar noodkreet.

FUNCTIONELE VERGUNNING Ze kwam erachter dat een functionele parkeervergunning ook tot de mogelijkheden behoort. Ze belde naar parkeerservice P1 en naar het hoofdkantoor maar daar wist men van geen functionele vergunning af. Ook via internet slaagde ze er niet in deze vergunning te bemachtigen. Ze bleef daarom nog steeds dagelijks betalen, maar was niet van plan het erbij te laten zitten. Ze twitterde haar noodkreet.

De afdeling communicatie reageert desgevraagd op vragen van deze krant: ,,Het klopt dat mantelzorgers niet gratis kunnen parkeren, maar als er sprake is van mantelzorg kan men voor 57 euro per jaar een functionele vergunning kopen die gekoppeld is aan drie kentekens.”

De gemeente schrijft verder dat de vergunning via de gemeente maar ook via P1 aangevraagd kan worden. In het geval dat iemand vier mantelzorgers heeft gaat de gemeente per geval bekijken of er een uitzondering gemaakt kan worden om vier kentekens te vermelden.

De aandacht voor het probleem is voor de Nijmeegse mantelzorgster een opluchting. ,,In het verleden kregen we als mantelzorgers nog een mantelzorg compliment waarvan we een gedeelte van de parkeerkosten konden betalen maar ook die is afgeschaft.”

bron:  artikel van Aart Aalbers in de Veenendaalsekrant

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top