Overheid praat MET mantelzorgers en niet OVER mantelzorgers!

Je voert talloze gesprekken met de gemeente maar de kern van het probleem wordt niet opgelost of niet begrepen. Je blijft er dan toch weer alleen mee zitten en dat is een eenzaam gevecht. Want er wordt gewoon niet naar je geluisterd als mantelzorger.”

Dit is slechts een voorbeeld van de zorgen die mantelzorgers hebben als het gaat om het vinden van de juiste informatie die zij nodig hebben.

Marjolijn Bruurs en Aletta Makken zijn zelf al jaren mantelzorger en zij vinden dat het 4 jaar na de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten genoeg is. Het wordt zolangzamerhand tijd dat er beleid wordt gemaakt met input van de mantelzorgers zelf. Te vaak wordt beleid gemaakt met alleen professionals en organisaties, zonder dat de mantelzorger zelf gehoord is.

Tijdens een uitzending van De Publieke Tribune op NPO 2 op zondag 5 mei 2019 werd maar weer eens pijnlijk duidelijk dat mantelzorgers niet écht gehoord worden.

Marjolijn Bruurs: “In Nederland zijn ruim 4 miljoen mantelzorgers en als je de berichten op de sociale media ziet, is het schrikbarend om te zien hoe er met mantelzorgers wordt omgegaan. Zij worden niet gezien en niet gehoord. Er wordt OVER hen gepraat in plaats van MET hen”.

Reden voor Mantelzorgelijk om een petitie  te starten die de overheid en alle gemeenten in Nederland de opdracht geeft beleid te maken met input van de mantelzorgers zelf. Mantelzorg is maatwerk en mantelzorgondersteuning zou dat ook moeten zijn.

Mantelzorgelijk hoopt met deze petitie heel veel handtekeningen in ontvangst te nemen en zal deze vervolgens aanbieden aan de Rijksoverheid. Marjolijn: “We hopen natuurlijk dat de Tweede Kamer ons uitnodigt voor een gesprek zodat wij de petitie kunnen toelichten.”

Naam van de petitie:

Overheid, praat MET mantelzorgers en niet OVER mantelzorgers!

Korte omschrijving:
Er wordt 4 jaar na de decentralisatie nog te vaak gesproken OVER mantelzorgers in plaats van MET mantelzorgers en dat moet stoppen! Elke mantelzorg situatie is anders en daar zou de ondersteuning op aangepast moeten worden.
Ontvanger:
Rijksoverheid

Kabinet

Ondertekenaars:
Mantelzorgers

Constateren:
Wij constateren dat:
– De benodigde informatie vanuit gemeenten niet of nauwelijks toegankelijk is.
– Mantelzorg regelingen en waarderingen in elke gemeente anders zijn
– De huidige mantelzorgondersteuning geen maatwerk is.
– Mantelzorgers niet als ervaringsdeskundigen gezien worden en ook niet als zodanig gehoord worden.
– De huidige mantelzorgondersteuning vanuit gemeenten niet leidt tot een structurele vermindering van zorgdruk.

Verzoeken:
Wij verzoeken de rijksoverheid en gemeenten hun beleid op mantelzorgondersteuning daadwerkelijk af te stemmen op de behoeften en input van alle mantelzorgers in Nederland.

Wil je de petitie ondertekenen? Klik dan op onderstaande knop met link naar petities.nl

Deel je dit bericht om ons te helpen om de petitie zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen? Dankjewel!!

 

 

Marjolijn Bruurs is ondernemer, netwerkbouwer, moeder, partner en daarnaast al bijna 7 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de initiatiefnemer en bedenker van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

 

Aletta Makken is gemeenteraadslid GroenLinks in Steenwijkerland met onder andere jeugdzorg en wmo in haar portefeuille en zelfstandig fondsenwerver. Daarnaast is ze initiatiefnemer van het platform Internationale Vrouwendag en voorzitter van Stichting Levensblij die gezinnen ondersteunt met zorg-intensieve kinderen. Aletta is een alleenstaande moeder en mantelzorger van 4 zorg-intensieve kinderen.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Uiteraard zonder mijn helden. Vrouw en kinderen zou mijn leven een heel stuk moeilijker verlopen! Ze zijn mijn helden…

  1. Wat geweldig dat je dit zeggen kunt Ricard.
   Dit is mijn inziens niet altijd vanzelfsprekend.
   Mooi compliment voor je vrouw en kinderen.
   Anny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top