Over ouderenmishandeling

Harold, 73, heeft een hersenbloeding gehad. Er ontwikkelde zich vasculaire dementie. Omdat hij niet meer voor zichzelf kon zorgen, nam zijn familie hem in huis. Zijn zoon, Eric, probeerde te helpen maar had een drukke baan en was door de week niet vaak thuis. Het was daarom Harolds schoondochter, Alice, die speciale maaltijden voor hem maakte en hem hielp bij het baden en aankleden. Alice was ook druk met haar twee tienerzoons en haar baan als lerares op een lagere school.

Eerst was iedereen blij dat Harold nu bij hen woonde. Maar na een paar maanden voelde Alice dat het allemaal teveel voor haar werd, en begon steeds vaker tegen Harold te schreeuwen. Het kwam vaak voor dat niemand hem hielp met aankleden tot laat in de middag. Harold raakte daar van streek van, maar wist niet wat hij moest doen.

Mishandeling of misbruik kan iedereen overkomen, ongeacht de leeftijd, het geslacht, het geloof of de etnische culturele achtergrond van de persoon. Veel mensen met dementie zijn slachtoffers van mishandeling. Dit wordt ook wel ouderenmishandeling genoemd.

Mishandeling kan op verschillende plaatsen gebeuren, bijvoorbeeld in het huis van de oudere persoon, in het huis van een familielid, een voorziening voor begeleid wonen of een verpleeghuis.

Er zijn verschillende vormen van mishandeling en misbruik. Lichamelijke mishandeling gebeurt wanneer iemand lichamelijk letsel veroorzaakt door de ander bijvoorbeeld te slaan, duwen knijpen of vast te binden. Emotionele mishandeling, ook wel psychologische mishandeling genoemd, gebeurt als bijvoorbeeld een mantelzorger kwetsende dingen zegt, schreeuwt, pest, afsnauwt, uitscheldt, de ander bedreigt of herhaaldelijk negeert. Een andere vorm van emotionele mishandeling is het wegnemen van rechten, bijvoorbeeld als de oudere persoon opzettelijk van vrienden en familie wordt weggehouden en/of zijn post niet zelf te lezen krijgt. Verwaarlozing is ook een vorm van mishandeling. Dit gebeurt als de mantelzorger niet voorziet in de behoeften van degene voor wie hij of zij zorgt, en bijvoorbeeld de persoon geen eten en drinken geeft. Achterlating is wanneer een oudere alleen wordt gelaten, zonder dat er (die dag) verdere plannen zijn voor zorg. Seksueel misbruik bij ouderen komt helaas ook voor. De oudere persoon wordt gedwongen om te kijken naar, of deel te nemen aan seksuele handelingen.

Geldzaken

Nadat Martins moeder was gestorven, zorgde hij voor zijn grootouders. Bij zijn opa was een lichte cognitieve stoornis vastgesteld en zijn oma vertoonde kenmerken van dementie maar weigerde zich te laten onderzoeken. Martin liet zijn grootouders zijn naam aan hun bankrekening toevoegen, zodat hij de rekeningen voor hun kon betalen. De afgelopen zes maanden heeft Martin echter geld van hun rekening genomen voor eigen gebruik. Hij voelt zich daar best schuldig over, maar maakt zichzelf wijs dat het geld van zijn grootouders binnenkort toch van hem zal zijn.

Financiële uitbuiting en financieel misbruik betekent het stelen van geld of spullen van de oudere persoon. Onder financieel misbruik valt bijvoorbeeld het ongevraagd nemen van geld van een pensioen of sociale uitkeringen van iemand anders of het gebruik van creditcards en bankrekeningen. Het betreft ook het veranderen van namen in een testament, een bankrekening, een levensverzekering of het eigendom van een huis zonder toestemming van de oudere persoon. Financieel misbruik wordt steeds meer een wijdverspreid en moeilijk op te sporen probleem. Zelfs iemand die je nog nooit hebt ontmoet kan jouw financiële informatie stelen via het internet of e-mail. Wees voorzichtig met het delen van financiële informatie online, want je weet nooit wie het ziet.

Zorgfraude kan gepleegd worden door artsen, ziekenhuispersoneel en andere werknemers in de gezondheidszorg. Onder zorgfraude valt bijvoorbeeld meer geld rekenen dan gebruikelijk voor een bepaalde dienst, dezelfde dienst twee keer rekenen, of geld rekenen voor zorg die niet is ontvangen. Ouderen en mantelzorgers moeten dit goed in de gaten houden.

Soms kun je signalen van mishandeling en/of verwaarlozing waarnemen als je een ouder persoon opzoekt in haar of zijn huis, in een bejaardenhuis of verzorgingshuis. Het kan je opvallen dat de persoon slaapproblemen heeft, depressief of verward overkomt of zonder aanwijsbare reden gewicht verliest. De persoon kan tekens van trauma vertonen, zoals voortdurend met hun bovenlichaam naar voren en achter bewegen. De persoon kan zich nerveus of zelfs gewelddadig gedragen of juist het tegenovergestelde: zich terugtrekken en niet meer deelnemen aan activiteiten waar hij of zij altijd veel plezier in had. De persoon kan onverklaarbare blauwe plekken, brandwonden of littekens hebben, er slordig uitzien met ongewassen haar of vieze kleren. Ook de aanwezigheid van doorligplekken of andere aandoeningen die normaal gesproken voorkomen kunnen worden, kunnen op mishandeling wijzen.

Wat is het effect van misbruik of mishandeling op lange termijn? De meeste fysieke wonden helen na verloop van tijd, maar slachtoffers van mishandeling, in welke vorm dan ook, kunnen zich voortdurend bang en depressief voelen. Soms denken ze dat het hun schuld is. Als je vermoedt dat iemand die je kent wordt mishandeld of misbruikt, probeer dan eerst alleen met hem of haar te praten. Je kunt zeggen dat je het idee hebt dat er iets mis is, en afhankelijk van hun reactie en wat ze je vertellen, kun je dan je hulp aanbieden bij het ondernemen van actie. Je kunt het probleem ook bespreken met iemand die je vertrouwt of bijvoorbeeld met je huisarts.

Hier zijn wat links waar informatie en tips over dit onderwerp te vinden zijn:

http://www.informatiehuiselijkgeweld.nl/ik-zoek-info/vormen-van-huiselijk-geweld/ouderenmishandeling

http://www.vooreenveiligthuis.nl/

http://www.oivh.nl/meldcode-ouderenmishandeling/

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top