skip to Main Content

Ouderenzorg is geen sluitpost maar een kwestie van algemeen belang! #opinie

In de Volkskrant van 29 januari j.l. las ik dat er pijnlijke maatregelen nodig zijn om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Door de vergrijzing zijn de huidige kwaliteitsnormen in verpleeghuizen binnen afzienbare termijn niet te handhaven. Daar is geld noch personeel voor, aldus Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen.

Volgens Actiz is er een brede maatschappelijke discussie nodig over welke pijnlijke maatregelen acceptabel zijn om de ouderenzorg uitvoerbaar te houden. Zo moet dus wellicht de kwaliteit van zorg in de verpleeghuizen naar beneden en…(daar komt ie)… MANTELZORGERS ZULLEN NOG MEER MOETEN GAAN DOEN, ook als familieleden eenmaal zijn opgenomen.

Hoezo moet de kwaliteit naar beneden? Alsof die kwaliteit niet al stukken minder is dan ie ooit was, zeg! Daarbij, ouderen die in verpleeghuizen worden opgenomen betalen nou ook niet bepaald niks. In eerste instantie betaalt iedereen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat een lage eigen bijdrage. Die verschilt van 168,00 euro tot 881,60 euro per maand. Na 4 maanden wordt door hen een hogere eigen bijdrage betaald, die – afhankelijk van inkomen en bezit – kan oplopen tot  2419,40 euro per maand. Dan heb ik het niet over alle extra kosten voor activiteiten, plus pakketten of waskosten, die verpleeghuizen hun clienten maandelijks in rekening brengen.  Ik weet toevallig dat die kosten een flinke extra inkomstenbron voor ouderenzorginstellingen kunnen zijn.

En dan dat zinnetje over mantelzorgers en nog meer moeten doen…. Ik word echt niet goed als ik dat lees! Lekker makkelijk woord hè, mantelzorger? Bij de decentralisatie in 2015 waren mantelzorgers al DE oplossing voor de bezuinigingen in de ouderenzorg en nu zijn we weer de oplossing voor wachtlijsten en personeelstekorten in zorginstellingen? Wat zijn wij ? Wonder mensen?
Hoe kun je trouwens van niet medisch geschoolde mantelzorgers verwachten dat zij zorgtaken in verpleeghuizen over nemen?  Die zijn na jaren in thuissituaties zorgen vaak al zwaar overbelast en hebben tegenwoordig sowieso al een flink aandeel in de zorg van hun in een verpleeghuis wonende dierbare.

Waarom moeten zorginstellingen nog meer winst maken dan ze vaak al doen? De focus moet toch zijn ‘ouderenzorg’ ipv eigen gewin? Doe liever iets aan al die management lagen en investeer in personeel zodat zij niet bij bosjes ontslag nemen. Ouderenzorg is geen sluitpost maar een kwestie van algemeen belang!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X