Ouderen voelen zich minder veilig in Nederland

ouderen voelen zich minder veiligBijna één op de drie ouderen voelt zich nu minder veilig dan tien jaar geleden, schrijft nu.nl. En dat terwijl er nu veel minder ‘incidenten’ zijn dan in 2005. Dat blijkt uit het Grote Veiligheidsonderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 senioren.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien senioren een onveilig gevoel heeft als ze over straat gaan. Dit gevoel wordt versterkt als ze bij een slecht verlichte plek zijn (44 procent), als ze een luide groep jongeren passeren (37 procent) en tijdens het pinnen (18 procent).

Zo’n 20 procent gaat zelden de deur meer uit als het donker is, 18 procent doet dit een enkele keer.

Het gevoel van de senioren rijmt niet met de cijfers over de veiligheid, benadrukt minister van Veiligheid & Justitie Ard van der Steur . In heel Nederland waren vorig jaar 115 senioren slachtoffer van een overval.

Overvallen

“Vorig jaar liep het aantal overvallen terug met 22 procent. Het aantal overvallen op 55-plussers liep zelfs met 35 procent terug in vergelijking met 2013”, licht Van der Steur toe.

“De kans dat een oudere oog-in-oog komt te staan met een overvaller is veel kleiner dan het risico dat iemand ongelukkig valt.”

Een op de tien senioren heeft iets op zak om zich mee te kunnen beschermen. Bijvoorbeeld een paraplu, een wandelstok, een hond, een scherpe sleutel in de hand, een telefoon en soms een (zak)mes of busje pepperspray.

Achtervolging

In totaal zegt drie op de tien in de afgelopen tien jaar wel eens een gevaarlijke of bedreigende situatie meegemaakt te hebben. Dit gaat dan om achtervolging, bedreiging, bedreiging met een wapen, vechtpartij, aanval, poging tot overval, beroving of lastig gevallen worden door dronken mensen.

De Unie KBO heeft in samenwerking met het ministerie van Veiligheid & Justitie een veiligheidsbijlage gemaakt die bij haar magazine wordt gevoegd. “In de brochure geven we senioren veiligheidstips voor op straat en op vakantie”, zegt directeur Manon Vanderkaa.

“We laten ze zien hoe ze met gezond verstand en vol zelfvertrouwen veilig naar buiten kunnen. Zonder bangmakerij.”

Bron: nu.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top