Ouderen hebben weinig vertrouwen in (toekomstige) mantelzorgers

Foto Claudia Otten
Foto Claudia Otten

Terwijl onze overheid al haar kaarten inzet op mantelzorg, om flink te bezuinigen op professionele zorg, zijn de zorgvragers in spé er niet gerust op. Veel ouderen geloven niet dat hun kinderen ze als het eropaan komt kunnen en willen verzorgen. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksburau USP Marketing Consultancy, waarvoor ruim duizend volwassenen zijn ondervraagd.

Slechts één op de vijf van de Nederlandse ouderen denkt dat er mensen in de omgeving zijn die mantelzorg aan hen willen en kunnen geven.

Het merendeel van de ouderen zegt vrij weinig tot niets van de mensen in hun directe omgeving te verwachten. Opvallend is dat hoe vitaler men zich voelt, hoe hoger de verwachtingen zijn van het ontvangen van mantelzorg.

Wanneer specifiek wordt gekeken naar de groep ouderen met (ernstige) gezondheidsbeperkingen, geeft alsnog 52 procent aan dat zij niemand in de omgeving hebben die mantelzorg kunnen of willen geven.

 

Kinderen

Bijna de helft van de kinderen van ouderen zegt dat ze graag bereid zijn om mantelzorg te verlenen aan hun ouders als dit in de toekomst nodig zou zijn.

Echter 45 procent van de volwassenen geeft aan dat ze het wel zouden willen, maar dat de omstandigheden het niet toelaten. Redenen hiervoor zijn onder meer de reisafstand tot de ouders, drukke banen en het managen van het eigen gezinsleven.

Een klein percentage (7 procent) geeft overigens aan dat ze helemaal geen mantelzorg wil verlenen aan hun ouders.

Bron: nu.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top