Opname verpleeghuis en AOW

Als je getrouwd bent en je partner gedwongen is om naar een verpleeghuis te gaan, zal dit een grote verandering zijn voor jullie beiden. Vooral als je AOW ontvangt, zul je voor een aantal keuzes komen te staan. Hoe werkt dit precies?

Er zijn twee mogelijkheden met betrekking tot de hoogte van je AOW-uitkering, afhankelijk van je woonsituatie. Je woont alleen of je woont samen met je echtgenoot of geregistreerde partner. De AOW-uitkering voor ongehuwden (70 procent van het minimumloon) is hoger dan die voor samenwonenden (50 procent van het minimumloon). Dit komt doordat jij en jouw partner beide 50 procent kunnen ontvangen, in plaats van één keer 70 procent.

Maar als je partner naar een verpleeghuis verhuist en jij thuis blijft wonen, sta je voor een keuze. Hoewel je niet meer samenwoont, worden jullie nog steeds als (huwelijks)partners beschouwd volgens de wet. Je kunt ervoor kiezen om jullie AOW-uitkering voor samenwonenden te behouden, maar je kunt er ook voor kiezen om beiden een AOW-uitkering voor ongehuwden te ontvangen. Als je een partner hebt maar niet getrouwd bent, gelden er aanvullende voorwaarden om jouw AOW-uitkering voor samenwonenden te behouden. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Is het voordelig om over te stappen naar een AOW-uitkering voor ongehuwden?

Als je overstapt, ontvangen zowel jij als jouw partner een hogere AOW-uitkering, wat logischerwijs resulteert in een hoger inkomen. Dit klinkt voordelig, maar houd er rekening mee dat dit indirect juist meer kosten met zich mee kan brengen. Een hoger inkomen kan namelijk leiden tot een hogere inkomstenbelasting, terwijl je mogelijk minder zorg- en huurtoeslag ontvangt.
Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor het verpleeghuis waar je partner verblijft. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van jullie inkomen, zoals vastgelegd in de Wet langdurige zorg (Wlz). Als jouw AOW-uitkering – en dus jouw inkomen – stijgt, kan de eigen bijdrage voor de zorg van je partner ook hoger worden. Let er ook op dat je geen recht hebt op een overlijdensuitkering bij het overlijden van je partner, als je bent overgestapt naar een AOW-uitkering voor ongehuwden.

Wat als je partner in een verpleeghuis moet wonen?

Als je partner (tijdelijk) naar een verpleeghuis moet verhuizen, is het belangrijk om goed te kijken naar de financiële gevolgen hiervan. Je kunt hiervoor contact opnemen met de SVB, maar ook met het Centraal Administratie Kantoor (CAK), de Belastingdienst en/of je pensioenfonds. Indien nodig kun je jouw medische wensen vastleggen in een levenstestament, voor het geval dat één van jullie niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat als je ervoor hebt gekozen om over te stappen naar een AOW-uitkering voor ongehuwden, dit geen definitieve keuze is. Je kunt eenmalig weer overstappen naar een AOW-uitkering voor samenwonenden.

(Bron: Archief, Sociale Verzekeringsbank, Margriet, Wetten.overheid.nl)

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Er is nog een financiee; voordeel aan gehuwd blijven: voor gehuwden (en daarmee gelijkgestelden) waarvan er eentje in een zorginstelling woont, geldt voo rhet CAK de lage bijdrage. Er is immers sprake van twee huishoudens met de daarbij behorende kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top