Op de valreep: campagne ‘Meedoen met een handicap’

Krap twee maanden voor de verkiezingen is de overheid met een nieuwe campagne begonnen: Bekijk de zaken eens wat vaker door de ogen van iemand met een handicap. Dan blijkt sporten, boodschappen doen of een terrasje pakken helemaal niet zo vanzelfsprekend! En je het nu eens bent met het beleid van de huidige regering of niet, als mantelzorgers weten wij allemaal dat het goed is, als zo veel mogelijk mensen proberen zich in te leven in de vermogens en beperkingen van mensen die niet volwaardig mee kunnen draaien. 

Gelijke dromen, gelijke kansen

meedoen met een handicap campagneMet dat doel startte staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de campagne ‘Meedoen met  een handicap’.Van Rijn: ‘Gelijke dromen beginnen met gelijke kansen. Nederland telt meer dan 2 miljoen mensen met een of meerdere handicaps. Naar een café of universiteit gaan kan voor hen door een hoge drempel, het ontbreken van liften of een geweigerde assistentiehond knap lastig zijn. Deze campagne roept ons op het eens vanuit het perspectief van iemand met een handicap te bekijken. Dat werkt! En dan zie je ook dat kleine aanpassingen soms een groot verschil maken.’

Inhoud campagne ‘Meedoen met een handicap’

De campagne start met ervaringsverhalen van mensen met een handicap. Op www.meedoenmeteenhandicap.nl vind je adviezen en tips over wat jij kunt doen in de omgang met mensen met een handicap. Bijvoorbeeld het advies aan sportclubs om eens een rolstoel te lenen en dan te kijken of de kantine nog wel binnen te komen is. Of het advies om mensen met een handicap rechtstreeks aan te spreken in plaats van de begeleider. De website bevat informatie over de verplichting om assistentiehonden toe te laten in bijvoorbeeld horecagelegenheden en taxi’s. Maar ook: niet alle handicaps zijn altijd even goed zichtbaar.

VN-verdrag Handicap

De campagne komt voort uit het VN-verdrag Handicap dat sinds juli 2016 geldt in Nederland. Het Verdrag regelt dat iedereen, met of zonder een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Ratificatie was opgenomen in het regeerakkoord van kabinet Rutte-Asscher.

Bron: rijksoverheid.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top