skip to Main Content

Op naar een dementievriendelijke gemeente!

afbeelding Dementie Vriendelijke GemeenteZeventig procent van de huidige kwart miljoen mensen met dementie woont gewoon thuis. Dat betekent dat er heel veel wijken, buurten en gemeenschappen zijn waar bewoners met deze aandoening leven. Een dementievriendelijke gemeente is dus eigenlijk broodnodig.

Dementievriendelijk wil zeggen dat de bewoner met dementie zich buitenshuis zo normaal mogelijk kan bewegen, zonder negatieve confrontaties. Volgens de omschrijving van de Britse Alzheimer’s Society zijn de inwoners van een dementievriendelijke gemeente zich bewust van dementie en weten ze er het een en ander van. Mensen met dementie en hun mantelzorgers worden in die gemeenschap aangemoedigd om hulp en ondersteuning te zoeken; mensen met dementie voelen zich opgenomen in die gemeenschap, kunnen zoveel mogelijk hun gang gaan en hebben meer keuzes en controle over hun dagelijkse bezigheden.

Lokaal initiatief
Het besef dat ook de woonomgeving veel kan en moet betekenen voor het verlichten van de taak van de mantelzorger begint ook in ons land steeds meer door te dringen. Er zijn her en der door het land al kleine gemeenten, vooral in Brabant, die op eigen initiatief begonnen zijn met het verbeteren van de voorzieningen voor bewoners met dementie.

logo Muiden

In de 2014 werd in Weesp de aftrap gedaan voor het dementievriendelijk maken van alle gemeenten in het Gooi. Inmiddels hebben Muiden, Naarden en Bussum (gemeente Gooise Meren)  ook het convenant getekend.
dementia appDe afgelopen twee weken werden door de gemeente Muiden en de broers Hasenaar van de Dementia App in Muiden en Muiderberg twee informatie avonden georganiseerd – van “niet pluis ” tot dementie – met interessante gast presentaties van Alzheimer Nederland, de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek en Moderne Dementiezorg. Dat het onderwerp ‘dementie’ leeft in onze gemeente, blijkt doordat op beide avonden een behoorlijk wat belangstellenden op de presentatie waren afgekomen

Hoe word je dementievriendelijk?
Alzheimer Nederland heeft een aantal tips:

 • vorm een lokale vrijwilligersgroep die de schouders er onder wil zetten;
 • formuleer een visie voor de lange en de korte termijn;
 • begin met een concrete actie;
 • richt je ook op doelgroepen die nog niet in beeld zijn;
 • het hoeft niet veel te kosten;
 • doe inspiratie op bij andere gemeenten die al succes hebben.
 • Verder wordt daar door de Gemeente Gooise Meren nog aan toegevoegd dat het initiatief voor specifieke projecten uit de gemeenschap zullen moeten komen, omdat het geld daarvoor niet zomaar beschikbaar is.

Mantelzorg
Ook voor wat betreft mantelzorg zijn er natuurlijk een paar belangrijke zaken die niet vergeten mogen worden. De belangrijkste punten:

 • goede zorg voor mantelzorgers is essentieel
 • artsen, winkeliers en andere dienstverleners moeten (façade)gedrag van mensen met dementie leren herkennen
 • laagdrempelige punten in de buurt waar voor mantelzorgers altijd deskundige hulp te vinden is en een welwillend oor
 • blijf creatief in het zoeken en vinden van oplossingen: ‘one size fits all’ in de dementiezorg bestaat niet.

Een prachtig initiatief waar we hopelijk met z’n allen een succes van kunnen maken. Want één ding weten we zeker:

Zorgen doen we samen!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X