
Op de drempel van 2020 blik ik terug op het afgelopen jaar.
Zoals de afgelopen zes jaar gebruikelijk was, blik ik op Oudejaarsdag terug op het afgelopen jaar. Een jaar waarin weer ontzettend veel gebeurd is. Een jaar waarin we weer groter en professioneler werden. Een jaar waarin we duizenden mantelzorgers een stem hebben mogen geven. We zijn nog niet waar we willen zijn maar het begin is er en Nederland leert Mantelzorgelijk meer en meer kennen.
In januari Claudia en ik – met hulp van Aletta Makken – een projectplan voor het ministerie van VWS afgerond. De samenwerking met Aletta was zo waardevol dat wij haar daarna hebben gevraagd om ons bestuur te komen versterken. Ook mocht ik vanuit Mantelzorgelijk deelnemen aan een denktank van het ministerie van VWS: Ontregel de mantelzorger. Toen bleek dat het onderzoek waar zij mee werkten slechts onder 600 mantelzorgers van 70 jaar en ouder was afgenomen, heb ik me afgemeld. Ik blijf bij mijn standpunt dat mantelzorg niet alleen voor ouderen is. Mantelzorgers zijn er variërend van jong tot oud en daar moet het beleid op aangepast worden. Ondersteuning op maat voor alle mantelzorgers in Nederland: Dat is wat ik wens en wil realiseren!
Het geven van mantelzorg is voor veel beleidsmakers en politici misschien iets heel vanzelfsprekends. Maar ik hoop dat men zich wel goed realiseert dat er vaak geen eigen keuze is. Een kind blijkt bij geboorte een beperking te hebben, een vader krijgt Alzheimer, een moeder krijgt een hersenbloeding of een partner krijgt een chronische ziekte. Het kan echt iedereen overkomen. Je zorgt dan puur uit liefde. Natuurlijk is het heel normaal om iemand een handje te helpen en het kan je ook best veel voldoening geven. Maar.. als die zorg intensief en langdurig is, kan het ook enorm zwaar worden. Denk aan stress, oververmoeidheid, lichamelijke klachten en een sociaal isolement. Dan heb ik het nog niet eens over verlies van inkomen of zelfs baanverlies.
En de zorg zal de komende jaren steeds zwaarder worden voor mantelzorgers na alle bezuinigingsronden van overheid , instanties en gemeenten op het vlak van zorg en het sociaal domein. Ook het huidige mantelzorgbeleid werkt niet echt in ons voordeel. Nog te vaak wordt er over mantelzorgers gesproken, in plaats van met ons. Daarom kwamen Aletta en ik afgelopen juli met een petitie : Overheid praat met en niet over mantelzorgers. Deze petitie loopt nog steeds en de teller staat inmiddels op ruim 2700 handtekeningen. Toch is dat bij lange na niet wat wij er van verwacht hadden. Zeker gezien het feit dat mantelzorg ons allemaal kan overkomen. Vraag dus asjeblieft je familie, vrienden en verdere netwerk om ook te ondertekenen. Voor nu en voor later, voor ons maar ook voor toekomstige mantelzorgers.
Door de petitie kwam Margreet van der Voort ons team versterken. Ze had een geweldig idee: Het schrijven van een Mantelzorg Manifest. We organiseerden een denktank sessie met een gevarieerde groep mantelzorgers: Fatos Ipek Demir , Eric Wirken, Anne Boeser , Aletta Makken, Margreet van der Voort en ik. Alle zes vertegenwoordigen wij een grote groep mantelzorgers. Met elkaar schreven wij een ruwe versie en vervolgens hebben we dit uitgezet naar ruim 40.000 mantelzorgers in Nederland, variërend van 8 tot 85 jaar. Van ruim 10.000 mantelzorgers kregen we input en aanvullingen op ons document en in de zomervakantie schreef Margreet het definitieve en super waardevolle Manifest.
En toen kwam er media-aandacht. Wat ontzettend fijn dat zoveel nieuwszenders aandacht aan ons Manifest hebben geschonken! Margreet en ik hebben veel interviews mogen geven, waardoor ons Manifest steeds meer bekendheid kreeg. We werden zelfs in de Tweede Kamer uitgenodigd om een toelichting te komen geven. Al snel werd het idee geopperd om het manifest te concretiseren. We willen dat wel maar zoiets kost nou eenmaal geld en als je daar over begint, geeft ineens niemand meer thuis. Jammer maar… we geven de moed niet op en blijven proberen. De geconcretiseerde versie zal er in 2020 hoe dan ook komen.
Wel kregen we dit jaar een projectplan rond bij het ministerie van VWS om onze website nog meer te professionaliseren en laagdrempeliger te maken. Er wordt momenteel met man en macht gewerkt om onze algemene informatie pagina’s te vertalen in het Engels, Spaans, Turks en Arabisch. In januari komen we met de vertalers bijeen in een geluidsstudio om alle informatie ook nog in te spreken. Uiteraard geven we een seintje als dit allemaal online staat. We zijn het ministerie dankbaar dat we dit project mogen realiseren.
Omdat Mantelzorgelijk groeit en bloeit, hebben we ook besloten om ons bestuur uit te breiden, zodat de taken meer verdeeld kunnen worden en we het platform naar een hoger niveau kunnen gaan brengen. Vanaf 1 januari 2020 zullen Margreet van der Voort en Carlinda Vlaming ons bestuur komen versterken en hebben we de taken als volgt verdeelt:
Aletta wordt secretaris en houdt zich naast bloggen bezig met fondsenwerving en alle mogelijke subsidies. Carlinda wordt onze penningmeester en houdt zich dus bezig met de administratie. Margreet wordt algemeen bestuurslid en gaat de communicatie en pr voor haar rekening nemen. Claudia zal als algemeen bestuurslid prachtige fotografie blijven verzorgen en houdt zich tevens bezig met de visuele kant van onze website. En ik zal voorzitter en het gezicht van Mantelzorgelijk blijven en hou me bezig met de website, de (eind)redactie en netwerken. Met elkaar hopen we bergen te gaan verzetten.
2019 was voor Mantelzorgelijk het jaar van groei en naamsbekendheid. Onze ervaringen worden steeds belangrijker om goed beleid te kunnen maken. Laten we Mantelzorgelijk gebruiken als onze (online) stem. Laat je als mantelzorger dus horen. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn met miljoenen en samen zijn we sterk!
Ik wens jullie een gezellige en fijne oudejaarsavond X
Dit bericht heeft 0 reacties