Op afstand mantelzorgen, hoe doe je dat? #mantelzorgtips

tips voor mantelzorgOngetwijfeld ken je het gevoel: Piekeren over de gezondheid en het welzijn van je ouder wordende vader of moeder. Verontrustende tekenen van achteruitgang in geheugen of andere gezondheidsproblemen zullen op een gegeven moment meer en meer van je hulp en aandacht vragen. Op een bepaald moment in ons leven maken we dat allemaal mee. Maar wat als je qua afstand te ver van je ouders woont, om hen dagelijks te ondersteunen?

Of je nou een uur verderop woont, in een andere provincie of zelfs in een ander land – op afstand mantelzorgen is haalbare kaart, maar zal zeker een uitdaging zijn. Je bent niet langer alleen die liefhebbende dochter of zoon, waar pa en moe zo trots op zij. Ineens ben je die lange afstand mantelzorger waar zij afhankelijk van worden, omdat jij de enige bent die ze op dat moment hebben. Kun je je daar eigenlijk op voorbereiden? Hoe ga je dat in godsnaam aanpakken? Ik heb een aantal tips van ervaringsdeskundigen voor je verzameld, waar je wellicht in een vroeg stadium veel aan zult hebben.

Allereerst wil ik je van tevoren iets meegeven waar ik inmiddels uit ervaring ben achter gekomen: Er bestaat geen ‘perfecte’ manier van mantelzorgen. Ieders situatie is nou eenmaal anders. Je zult gaandeweg het proces ondervinden dat jouw manier van mantelzorgen afhangt van zaken als: woont je hulpbehoevende ouder alleen of nog met partner, wonen er familieleden of goede bekenden in de buurt van je ouder(s) die eventueel een steentje kunnen bijdragen en uiteraard de financiële situatie van je ouder(s).

 • Ga er in elk geval vanuit dat je mantelzorgtaken twee sleutelfuncties zullen bevatten:
 1. Het vergaren van informatie  – over de ziekte van je ouder(s), de wensen van je ouder(s), de benodigdheden en mogelijkheden qua zorg
 2. Het coördineren van de zorg – je bent contactpersoon voor de diverse zorginstanties, je plant de zorg in, regelt de financiën en monitort de medische zorg
 • Het zal je enorm helpen als je al in een vroeg stadium alle belangrijke contacten van je ouders hebt. Denk aan telefoonnummers, mailadressen, gegevens van zorgverzekeringen of andere essentiële informatie van bijvoorbeeld de huisarts en andere behandelende specialisten. Uiteraard kan dat ook nog wel als er plotseling een crisis situatie komt maar hou er dan rekening mee dat het je veel tijd aan speurwerk zal bezorgen. En dat is op afstand natuurlijk een stuk moeilijker.
 • Zorg dat je ouder(s) belangrijke papieren op één plek bewaren, waar jij vanaf weet en laat een huissleutel bij een goede bekende achter. In dat geval kun je – bijvoorbeeld bij plotselinge ziekenhuisopname –  die bekende vragen om de papieren bij je ouder(s) op te halen, in te scannen en te laten mailen. Tegenwoordig zijn er ook speciale en hele handige mantelzorg apps, waar je al die belangrijke gegevens van te voren al in kunt opslaan.
 • Zorg dat je gemachtigde bent van bankrekeningen, zodat je thuis gewoon betalingen voor je ouder(s) kunt verrichten.
 • Zorg dat je – als dat nodig is – via de Nederlandse rechtbank bewindvoerder en/of mentor voor je ouder(s) kunt worden of kies desnoods  in Nederland iemand uit, die je dit toevertrouwd. Vergeet het mentorschap niet. Dat maakt dat het communiceren met bijvoorbeeld artsen echt een stuk gemakkelijker.
 • Hou een speciaal notitieboekje bij, met daarin alle informatie die je gaandeweg het proces vergaard hebt of bewaar dit digitaal. Zorg er in elk geval voor dat je alles op één plek hebt, zodat je alles gemakkelijk kunt terugvinden, als dat nodig is. Mocht je professionele zorg voor je ouders inhuren, dan is het handig dat zij ook overal aantekeningen van maken, zodat je op de hoogte blijft. Vraag of ze je de aantekeningen op zeer regelmatige basis doormailen. Uiteraard kun je hiervoor ook weer een mantelzorg app voor gebruiken, waar je een zogenaamde zorg kring aan kunt toevoegen. Met een zorg kring bedoel ik alle personen die iets te maken hebben met de zorg voor je ouder(s). Dat maakt het communiceren met elkaar snel en gemakkelijk.
 • Zoals elke mantelzorger ervaart, zul je op bepaalde momenten radeloos zijn, het niet meer zien zitten en geen uitweg meer weten. Aarzel dan nooit om erover te praten. In je omgeving zijn er vast mensen die je een luisterend oor willen en kunnen bieden. Vind je dat moeilijk of komt dat te dicht bij? Roep dan de hulp in van je huisarts of een andere zorg professional. Uiteraard kun je je ook aansluiten bij lotgenoten. Google maar eens op de ziekte waar je ouder aan lijdt, je zult versteld staan hoeveel lotgenoten groepen er online te vinden zijn.

Om je op weg te helpen geef ik je nog een paar belangrijke tips:

 • Communiceer: Betrek degene waar je voor zorgt zoveel mogelijk bij alle beslissingen die je voor hen moet nemen, zeker als het aankomt op zorg en eventuele verhuizing naar een verpleegtehuis. Blijf naar hen luisteren en hou rekening met eventuele wensen en respecteer hun normen en waarden, ook al zijn die misschien heel anders dan de jouwe.
 • Communicatie met zorgpro’s: Als je instructies voor bijvoorbeeld thuiszorg of thuishulp of ingehuurde zorg professionals wilt geven, doe dit dan bij voorkeur schriftelijk. Altijd handig om naar te verwijzen als dingen niet helemaal lopen, zoals gevraagd of gewenst.
 • Verdiep je in de zorg die mogelijk is: Ondanks dat de mogelijkheden per woonplaats, provincie of land zullen verschillen, overal is wel een vorm van hulp bij zorg te krijgen of in te huren. (denk aan dagbehandeling, opvang, thuishulp en thuiszorg, case manager, etc) Meer informatie kun je bijvoorbeeld vinden op de website van Mezzo, de belangenvereniging voor Nederlandse mantelzorgers.
 • Mantelzorgen: Zorg goed voor jezelf. Mantelzorgen kan heel stressvol zijn. Probeer je te omringen met een support netwerk van familie en vrienden of andere mensen waarbij je – op momenten dat je dat nodig hebt – even je ei kwijt kunt. Praten over je moeilijke situatie lucht op. Gooi het er uit, opkroppen is slecht voor je gezondheid en heeft uiteindelijk ook grote gevolgen voor degene waar je voor mantelzorgt.
 • Verandering van zorgbehoeften: Hou er rekening mee- zelfs als je net bent begonnen met zorgen –  dat sommige zorgbehoeften met de tijd zullen veranderen. Het kan geen kwaad om over de toekomst na te denken en je in de mogelijkheden te verdiepen. Praat erover met de huisarts en andere zorg professionals rondom degene waar je voor zorgt. Wees voorbereid, zodat je niet onaangenaam verrast zult worden op het moment dat er iets met je ouder(s) gebeurd.

Ik weet als geen ander dat de wetenschap dat je ineens mantelzorger bent, voor behoorlijk wat stress kan zorgen. Het zal je leven op bepaalde momenten zelfs helemaal op z’n kop zetten. Ik heb me vaak afgevraagd hoe ik de combinatie van een gewone, liefhebbende dochter zijn in godsnaam kon combineren met mijn rol als zorg manager, want dat ben je plotsklaps. Ineens krijg je de zware verantwoording over het welzijn van je ouder op je schouders. De rollen draaien om en dat valt soms beslist niet mee.

Weet dan in elk geval dat je niet de enige bent. Het klinkt cliché, maar er zijn in de hele wereld heel veel lotgenoten, die weten wat je door maakt. Zij zitten in hetzelfde schuitje als jij! Het goede hieraan is dat er daarom steeds meer online informatie tot je beschikking komt over ‘mantelzorgen op afstand”. Hou onze website in elk geval in de gaten. Wij delen regelmatig handige tips en weetjes, waar je wellicht veel aan zult hebben.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top