
Oorzaken van chronische stress – De Verborgen Gevolgen van Mantelzorg
De komende weken plaats ik een serie over De Verborgen Gevolgen van Mantelzorg. En dit geval gericht op chronische stress, overbelasting en burn-out. Waarom? Omdat ik steeds meer het gevoel heb dat mantelzorg voor veel toekomstige mantelzorgers en beleidsmakers nog steeds een ver van hun bed show is. Als geen ander kan ik vertellen dat dit echt niet het geval is. Mantelzorg overkomt ons vroeg of laat allemaal en het gaat ons ook allemaal aan: je bent het, je wordt het of je krijgt het. De impact kan enorm zijn. Vandaar deze serie, in de hoop dat we met elkaar meer begrip voor mantelzorgers creëren en de impact van te zware zorgtaken beter begrijpen. Er moet echt meer aandacht komen voor de verborgen gevolgen van mantelzorg!
Inleiding:
Als mantelzorger geef je langdurige en onbetaalde zorg aan een dierbare met een chronische ziekte, handicap, of die hulpbehoevend is. Dit kan een familielid, vriend, buur of kennis zijn. Vaak heb je al een persoonlijke band voordat je begint met zorgen. Het zorgen vindt plaats naast je werk, studie of eigen gezin en kan voor chronische stress zorgen. Een burn-out als gevolg van mantelzorg is dan ook niet ongewoon. In dit blog leg ik iets meer uit over de verschillende oorzaken van chronische stress door mantelzorg:
1. Zware werklast: Mantelzorg vereist vaak veel tijd, energie en inzet. Het kan zijn dat mantelzorgers 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn voor hun zorgtaken, waardoor er weinig tijd overblijft voor ontspanning en zelfzorg.
2. Emotionele belasting: Mantelzorg kan emotioneel zwaar zijn, vooral als de zorgvrager lijdt aan een ernstige ziekte of aandoening. Mantelzorgers kunnen te maken krijgen met gevoelens van verdriet, angst, boosheid en frustratie, wat kan bijdragen aan chronische stress.
3. Gebrek aan ondersteuning: Mantelzorgers voelen zich vaak overbelast omdat ze onvoldoende ondersteuning krijgen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze alles zelf moeten oplossen, wat kan leiden tot een gevoel van isolatie en overweldiging.
4. Financiële druk: Mantelzorg kan financiële druk met zich meebrengen, zoals het verminderen van het aantal werkuren of het stoppen met werken om voor de zorgvrager te kunnen zorgen. Dit kan financiële stress veroorzaken en bijdragen aan chronische stress.
5. Gezondheidsproblemen: Het zorgen voor iemand anders kan de fysieke en mentale gezondheid van de mantelzorger beïnvloeden. Mantelzorgers hebben vaak een hoger risico op fysieke en psychische gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornissen, slaapstoornissen en uitputting.
6. Gebrek aan eigen tijd en zelfzorg: Mantelzorgers hebben vaak moeite om tijd voor zichzelf vrij te maken en voor hun eigen behoeften te zorgen. Dit gebrek aan zelfzorg kan leiden tot chronische stress en uitputting.
Het is belangrijk voor mantelzorgers en ondersteuners om bewust te zijn van deze oorzaken en om hulp en ondersteuning te zoeken en te geven als dat nodig is. Niets doen is geen optie. Die burn-out ligt altijd op de loer. Vraag en geef dus altijd hulp!
Dit bericht heeft 0 reacties