Oormerk mantelzorggeld! #opinie

Afgelopen voorjaar zijn wij allemaal geschrokken van het feit dat gemeenten met, zoals het leek alle gemak van de wereld, ging korten op de ondersteuning van mantelzorg en de mantelzorgwaardering.
Kranten stonden er bol van. Zo wilde Amsterdam ruim € 400.000 besparen door minder geld te geven voor de ondersteuning van deze zwaar belaste groep mensen.
En met Amsterdam volgde vele gemeenten.

De verontwaardiging onder de inwoners was groot.
Maar, denk nou niet dat het probleem al van tafel is want een volgende keer dat er bezuinigd moet worden komen vast en zeker deze mantelzorggelden weer onder de loep, dat kan ik je garanderen.
En waarom denk ik dat? Omdat de mantelzorggelden niet geoormerkt zijn.
Dat wil zeggen:

De rijksoverheid geeft gemeenten geld ter ondersteuning van mantelzorgers.
Dat geld komt direct in de portemonnee van de gemeente maar er is dus niet beschreven dat dit geld ook daadwerkelijk besteed moet gaan worden aan mantelzorgondersteuning.
Alsof ik mijn dochter € 100,00 geef om nieuwe schoenen te gaan kopen en ze terug komt met 35 zakken snoep.

Ik pleit er dan ook voor om samen er voor te zorgen dat het mantelzorggeld wordt geoormerkt.
De rijksoverheid gaat dat niet doen en MantelzorgNL heeft aangegeven dat dit onhaalbaar is.
Let wel: dit zou dé organisatie zijn die de belangen van mantelzorgers moet behartigen!
Hoe lukt het dan wel? Vrij eenvoudig: in bijna alle gemeenten is de bezuiniging teruggetrokken. Dat wil dus zeggen dat raadsleden van gemeenten ook niet wilden dat mantelzorgers de dupe zouden worden van de bezuinigingen.

De volgende stap is om raadsleden in je gemeente te overtuigen om dit geld te laten oormerken. Gemeenteraadsleden kunnen een motie indienen om dit voor elkaar te krijgen.
Je kunt als inwoner, maar ook als groep of organisatie de gemeenteraadsleden in jouw gemeente een mailtje sturen met dit verzoek. (Mailadressen van raadslieden zijn op de website van je gemeente terug te vinden.) Doorgaans zullen zij echt naar jullie luisteren want zij zijn immers de gekozen volksvertegenwoordigers.

Helaas kan ik niet inschatten hoe groot de kansen zijn maar ik raad iedere mantelzorger aan hier wat energie in te steken. Zodat er niet getornd wordt aan de ondersteuning van mantelzorgers!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top