Ook #mantelzorgers zijn #GeenDorHout

Misschien heb je iets meegekregen van de trending-topic #GeenDorHout op Twitter? Voor degene die het niets zegt even een korte uitleg:

#Dorhout

De term ‘dor hout’ werd aan het begin van de coronacrisis gebruikt door columniste en opiniemaker Marianne Zwagerman. Over de hoge gemiddelde leeftijd van coronaslachtoffers twitterde ze in april: “De emotie moet echt uit het coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?

Afgelopen zaterdag stond er in Trouw een ingezonden stuk van epidemioloog Sander Borgsteede, waarin hij schreef: “Willen we de zwakkeren blijven beschermen totdat er een vaccin voorhanden is? Of zijn we bereid te accepteren dat zwakkere, oudere mensen eerder overlijden.”

Twitteractie

 38-jarige Jacquie heeft meerdere aandoeningen waaronder chronische bronchitis. Daardoor is ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. De afgelopen maanden heeft zij heel veel van dit soort nare en best kwetsende uitspraken gelezen in de media en gehoord op tv. Reden voor haar om een Twitteractie op touw te zetten met de hashtag #GeenDorHout. Haar oproep was als volgt:

Groot succes

De Twitteractie van Jacquie werd een groot succes en de hashtag werd al snel trending-topic. De mooiste en ontroerendste verhalen kwamen voorbij in mijn tijdlijn. Echt fantastisch dat zo velen open en eerlijk van zichzelf lieten horen. Maar ik dacht ook aan alle bekende en onbekende mantelzorgers. Jullie, als volgers van Mantelzorgelijk en alle lotgenoten die ik de afgelopen maanden aan de hulplijn heb gesproken. Maar ook in mijn Inner Circle: Mijn Mantelzorgelijk collega Margreet bijvoorbeeld, die al maanden intensief voor haar moeder en broer zorgt. Alles doet Margreet om haar dierbaren, maar ook zichzelf veilig te houden.  Als zij omvalt door dit akelige virus is het gedaan met de mantelzorg voor haar naasten. En dan? Is er dan sprake van dor hout?

Nog meer slachtoffers

Net als alle chronisch zieken zijn mantelzorgers namelijk ook grote slachtoffers van deze crisis geworden. En terwijl half Nederland vanaf 1 juli jl. steeds meer losgaat met vliegvakanties naar risico gebieden, op feestjes vertoeven en hutjemutje op de stranden liggen, zitten mantelzorgers na 5 maanden nog steeds thuis om maar vooral te zorgen dat hun dierbaren niet besmet raken. Hooguit het huis uit voor een boodschapje en verder leven zij in afzondering, eenzaam en behoorlijk overbelast omdat in de lockdown alle professionele zorg en ondersteuning wegviel.

Mantelzorgers zijn ook #GeenDorhout!

Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers die zorgen voor minimaal eenzelfde aantal kwetsbare dierbaren. We hebben het hier echt niet alleen over oude mensen. Mantelzorgers zorgen namelijk voor alle risicogroepen. Voor kinderen en jongvolwassenen. Voor broers en zussen. Voor partners en vrienden. Zij kunnen het zich niet permitteren om – net als alle vliegende en feestende medelandgenoten – los te gaan. Zij leven in angst voor wat hen te wachten staat nu de besmettingen weer oplopen. Het zou dus vooral helpen als de regels door de samenleving weer wat minder vrijblijvend geïnterpreteerd werden. Ook voor al het #dorhout onder de 80 jaar, zoals Marianne Zwagerman het in april omschreef. Want iedere kwetsbare, vermoeide of zieke medemens is zeker de moeite waard! Oud of jong, het is zeker geen dor hout. Het zijn mensen. Onze medemensen.

Coronaslachtoffers laten dierbaren achter

Mijn schoonvader (83) is aan het begin van de lockdown aan het virus overleden. Van een hele actieve man werd hij plotsklaps heel erg ziek. Hij was voor zijn kinderen nog echt geen #dorhout. Hij stierf vrij plotseling zonder afscheid van veel mensen waar hij van hield. Zonder uitvaart zoals nabestaanden gewend zijn. Kil en op een afstand, echt afschuwelijk. Dat mensen dan met droge ogen uitingen doen als #dorhout vind ik ronduit stuitend en verdrietig. Want elk coronaslachtoffer heeft namelijk nabestaanden die te maken krijgen met een onmenselijk sterven en afscheid nemen. Dat gun je echt niemand!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top