Mijn zorgen zijn onzin?

Als je aan het werk bent en je vader hangt zo ongeveer elk half uur wel een keertje aan de telefoon, is dat best lastig.

Niet alleen omdat je steeds gestoord wordt in je werkzaamheden maar ook omdat ik altijd een klant op zo’n 60 cm van mij af heb zitten, die alles woordelijk kan verstaan.. Niet dat er geheimen zijn maar de reden waar mijn vader over belt, zijn meestal steeds dezelfde: hij is ‘iets’ kwijt! Echt spannend voor mijn klant is het niet, om te horen hoe ik mijn vader uitleg hoe laat hij ergens een afspraak heeft of waar zijn portemonnee gebleven is. Toch kan ik mijn telefoon niet zo maar laten gaan, als hij belt. Mijn vader heeft mij namelijk steeds meer nodig!

Dit zijn nog maar hele kleine mantelzorg dingetjes, waar iedereen begrip voor op kan brengen. Maar hoe gaat dat, als hij de komende tijd achteruit gaat en ik steeds meer bezig ben met de zorg voor hem? Ik maak me daar serieus nu al zorgen over.

Vandaag las ik tot mijn schrik op Nu.nl dat Premier Rutte zich ergert aan ‘onzin’ over zorg. „Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen”, zei de premier. Rutte „snapt de zorgen” maar is ervan overtuigd dat de veranderingen uiteindelijk goed zullen zijn.

image
Foto: ANP

Op 1 januari worden veel zorgtaken overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Veel mensen vrezen de gevolgen hiervan. Maar volgens Rutte gaan grote veranderingen altijd gepaard met de vrees dat het misloopt. Hij verwees naar de wijziging in de Bijstandswet, die hij 10 jaar geleden als staatssecretaris doorvoerde. „Later hoorde je daar niemand meer over.”

Zou de heer Rutte werkelijk goed zitten met dit vergelijk? Ik denk van niet. Het gaat toch om twee totaal verschillende dingen?
Wel onderstreepte de premier dat als door de overheveling naar gemeenten te veel problemen zou komen, er vanuit de overheid actie wordt ondernomen.
Laten we in godsnaam hopen dat er dan niet al te veel leed berokkend is.

Afschuwelijk dat onze minister-president de zorgen van zoveel Nederlanders over de toekomstige zorg op deze manier benadert.

Momenteel verrichten mantelzorgers al meer dan 80% van alle zorgtaken en dat moet met de nieuwe WMO wet alleen nog maar meer worden. Op de vragen HOE, WAT en WAAR kan in wezen niemand nog een antwoord geven. En dan durft hij te beweren dat die zorgen ‘onzin’ zijn? Ik ga me nu pas serieus zorgen maken!!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top