Onvergetelijk Stedelijk: voor mensen met dementie en hun mantelzorgers #eropuit

imageWaarschijnlijk herkennen veel mensen die voor een dierbare met de ziekte dementie zorgen het wel: het wordt steeds moeilijker om gesprekken met hen gaande gaande te houden en interesses te delen. Ik ben zelf voortdurend op zoek om een weg te vinden in de wondere wereld van dementie. In plaats van me neer te leggen bij de dingen die niet meer kunnen, zoek ik juist naar bezigheden die we nog wél met elkaar kunnen delen.

Omdat meer en meer mensen – direct of indirect-  te maken krijgen met verschillende vormen van dementie, worden er op dat vlak gelukkig steeds meer activiteiten en uitjes aangeboden. Ik wil er de komende tijd op Mantelzorgelijk.nl graag een aantal met jullie delen!

Al googelend kwam ik laatst op de website van het Stedelijk Museum terecht: Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening – onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Onvergetelijk Stedelijk bestaat uit interactieve rondleidingen in de musea. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met alzheimer – of een andere vorm van dementie) de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. En nu komt het bijzondere: samen naar kunst kijken leidt blijkbaar niet alleen tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met dementie, maar heeft ook positieve effecten voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden!

Bovendien biedt het museum een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Samen bekijk je, in een ontspannen en positieve sfeer, kunstwerken in de collectieopstelling. Je gaat erover met elkaar in gesprek en laat je inspireren door creatieve opdrachten.

Nou weet ik dat niet iedereen een enorme kunstliefhebber is. Mijn vader ging bijvoorbeeld niet vaak naar zogenaamde ‘kunstmusea’. Ik ben er juist gek op. Is dit dan wel een goed idee? Voor ons wel, omdat mijn vader nog wel altijd in is voor een ‘goed gesprek’ en hij graag wil weten hoe een ander tegen bepaalde dingen aankijkt. Zijn interesses waren altijd breed en hij wist altijd overal over mee te praten. Daarbij biedt het hem een kans om even niet geconfronteerd te worden met zijn dementie.

Tijdens het programma ligt de focus namelijk op het positieve, creatieve en inspirerende – niet op de ziekte. Het programma is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York. Het programma ‘Onvergetelijk Stedelijk’ wisselt elke maand qua thema en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide museumdocenten.

09-11-NEWS-AlzheimersDeze speciale rondleidingen worden iedere eerste maandag van de maand gegeven (1 juni, 6 juli, 3 augustus, 7 september, 5 oktober, 2 november, 7 december 2015) van 14.30-16.00 uur.

Prijs: €7,50 per deelnemer, inclusief entree, Museumkaart ook geldig als entreebewijs.
Reserveren is noodzakelijk en kan via educatie@stedelijk.nl of 020-573 27 41 tot uiterlijk vrijdag 9.00 uur voor aanvang van het programma (di-vr, 9-17 uur).

Op andere museumdagen is dit programma als rondleiding te boeken, mits aangevraagd minimaal twee weken voorafgaand aan de gewenste datum.

Duur: 1,5 uur

Groepsprijs: € 75 voor  maximaal 12 personen, inclusief entree
Aanmelden via educatie@stedelijk.nl of bel naar 020 – 5732 741 (di-vr, 9-17 u

Ik heb de datum al gekozen. Als we geweest zijn, laat ik jullie natuurlijk even weten wat onze ervaringen waren!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top