“Ontbind het huwelijk van onze moeder!” #mantelzorg #dementie

margita-en-colinda-soeters-met-hun-moeder
Margita en Colinda Soeters met hun moeder, foto Algemeen Dagblad

“Nachtmerrie”, kopte het Algemeen Dagblad. En inderdaad, dit lijkt me wel één van de heftigste dingen die je als mantelzorger van een ouder met dementie kunt meemaken. Twee dochters willen via de rechter het huwelijk van hun moeder laten ontbinden. De Roosendaalse was volgens hen dement toen ze trouwde met de man die haar alles zou hebben afgenomen.

Natuurlijk gunden ze hun moeder een nieuwe liefde. Ze was al zo lang alleen. Ook al ging het halsoverkop en was het leeftijdsverschil met haar zestien jaar jongere partner fors. Ma was verliefd en straalde. Maar niet lang. ,,Het werd een nachtmerrie. Voor iedereen. Behalve voor hem. Hij woont in ma’s huis, wij zijn onterfd en zij verblijft volledig dement in een verpleeghuis”, aldus Margita en Colinda Soeters.

De zussen smeken de Bredase rechter om het huwelijk van hun moeder Christina (75) te ontbinden. De Roosendaalse Christina Soeters leert André* (nu 59) vijf jaar geleden op merkwaardige wijze kennen. De Heemskerker is tijdelijk als metselaar in haar woonplaats aan de slag. Daar plaatst hij een bord met de tekst ‘Metselaar zoekt vrouw’ en zijn gsm-nummer. De foto belandt in de krant BN DeStem.

Wildvreemde bouwvakker
In 2011, op leeftijd en alleen, belt Christina het mobieltje van een wildvreemde bouwvakker en heeft nog dezelfde avond een date met hem. Margita (53) en haar jongere zus Colinda (51), die vanwege omstandigheden bij haar moeder inwoont, schrikken als André al na een paar weken intrekt bij Christina.

Zij heeft een eigen huis – op een kleine hypotheek na schuldenvrij. ,,Haar trots, een paleisje. Vol mooie spullen. Alles zelf betaald. En ineens zat die kerel binnen”, vertelt Margita. ,,Wij hadden zo onze bedenkingen bij die man. Een onverzorgd stuurs type, helemaal niet zo lief voor haar. Maar ma was niet voor rede vatbaar. ‘Hij maakt mij gelukkig’, zei ze. Dat was in het begin inderdaad zo. We slikten daarom aanvankelijk onze bezwaren in.”

De Heemskerker plaatste een bord met de tekst 'Metselaar zoekt vrouw' en zijn gsm-nummer.

De Heemskerker plaatste een bord met de tekst ‘Metselaar zoekt vrouw’ en zijn gsm-nummer. © RV

Omdat André en Christina meer privacy willen, wordt dochter Colinda de deur uit gewerkt. Ze zwerft zelfs een tijdje rond en komt via maatschappelijke zorg in een appartementje terecht. Ondertussen gebeuren er vreemde dingen. Christina beklaagt zich bij haar dochters over ruzies. Haar nieuwe vriend wil de meiden en kleinkinderen niet meer over de vloer hebben. Moeder is steeds vaker weg. Hij blijkt nog een bepaald niet florerende autohandel in Heemskerk te hebben.

,,Hij liet haar daar poetsen en teerde op haar AOW en pensioentje”, verzucht Margita. Twee jaar na het begin van haar relatie met André laat Christina, buiten zijn weten om, een levenstestament opstellen. Oudste dochter Margita wordt gevolmachtigd voor het geval Soeters haar belangen niet meer kan behartigen en regelt voortaan haar financiën.

De verhoudingen verslechteren in stroomversnelling. André laat zich inschrijven in Roosendaal. Er komt een gezamenlijke rekening, terwijl hij geen inkomsten zou hebben. Ook op haar gezondheid teert Christina hard in, vindt de huisarts. Hij constateert een opvallende wond aan haar been en maakt melding van mogelijke mishandeling. Christina is dan al enige tijd vergeetachtig. Christina weegt nog maar 48 kilo als ze in september 2015 valt en gedurende vier dagen wordt opgenomen.

Uit patiëntgegevens blijkt dat de eerste verschijnselen van dementie zich al een jaar eerder manifesteerden. Ook André zegt in het ziekenhuis dat Christina zo is veranderd. Ze wordt doorverwezen naar de geheugenpoli en krijgt een dementie-coach, thuiszorg én dagbesteding toegewezen. ,,Maar André liet niemand binnen, hij hield de rolluiken dicht en stuurde hulpverleners en ons weg”, vertellen Colinda en Margita gebroken. “Als wij belden, nam hij altijd op en riep dat het prima met ma ging. Maar ze at vla met stokbrood en herkende de buurvrouw niet meer. Dat was allemaal al vóór de bruiloft.”

De woning aan de Lijsterbeslaan.

De woning aan de Lijsterbeslaan. © RV

Haastig huwelijk
Het is maandag 16 november 2015. Colinda en Margita weten van niks. Niemand weet iets. De ambtenaar burgerlijke stand zal later voor de rechtbank verklaren dat alles in grote haast moest op het stadhuis van Breda. Een toespraak is niet nodig. Volgens de trouwambtenaar maakte de bruid pas op de gang kennis met de drie getuigen en vraagt zij na haar ja-woord aan haar echtgenoot ‘of het zo goed is’. De ambtenaar vertrouwt dit huwelijk niet en maakt bij de juridische afdeling van de gemeente Breda gewag van haar bedenkingen. Het kersverse bruidspaar doet met de getuigen nog een kop koffie bij Van der Valk.

Als Margita rond de feestdagen van 2015 de huisarts ‘voor de zoveelste keer’ om hulp smeekt, vraagt hij of ze even wil gaan zitten. ,,Je moeder is getrouwd. Met André.” Ze kan het nauwelijks geloven, vraagt de huwelijksakte op en ontdekt dat het huwelijk in gemeenschap van goederen is. Ook blijkt dat een notaris in Bergen op Zoom heeft meegewerkt aan de onterving van de dochters. André is nu de enige erfgenaam. Nadat moeder Soeters in zeer verwarde toestand is opgenomen, laat haar echtgenoot met haar handtekening en een door hem zelf opgesteld briefje haar levenstestament intrekken bij de notaris. Vanaf dat moment heeft Margita helemaal niets meer te zeggen.

Laatste hoop
,,Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat het zó slecht met jouw moeder gaat, dat iedereen dat heeft gemerkt, maar dat ze ondertussen is ingepalmd en bewerkt door een vent die misbruik van haar maakt”, zegt Margita. ,,En niemand die iets kan of wil doen. Wij, huisarts, GGD, ziekenhuis, geheugenpoli, psychiater, wijk agent, buren, dementie-coach, thuiszorg, ambtenaren, notarissen… Niemand. Natuurlijk heb je te maken met privacy, beroepsgeheim, ambtelijke molens. We hebben overal gejankt om hulp, ik heb 99 gesprekken opgenomen en we hebben het nog niet gered.”

Rechter
Nog niet, want de laatste hoop is gevestigd op de rechter. Margita en Colinda schakelen advocaat Michelle Jongenelen in. Die verzoekt de rechtbank in Breda deze echtelijke verbintenis met terugwerkende kracht nietig te verklaren. Moeder Christina is niet bij de rechtszaak op 20 juli dit jaar. Zij is dan al ruim zes weken gedwongen opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis in Halsteren nadat ze verward op straat was aangetroffen. Voor de rechter betogen de zussen en hun advocaat dat Cornelia Clasina Soeters al vóór haar huwelijk wilsonbekwaam was. Dat ze dus de gevolgen van dat huwelijk niet kon overzien.

Rapportage
André bestrijdt dat, zegt dat hij op uitdrukkelijk verzoek van Christina toestemde in een huwelijk en dat die dementieverschijnselen pas ná het trouwen opdoken. Dat hij zelf geen bezittingen van waarde heeft en uit zou zijn op geld, zoals de dochters beweren, betwist de man.

De meervoudige kamer wil van onafhankelijk geriater dr. Paul Dautzenberg weten wat die ervan vindt. In zijn rapportage, waarover deze krant beschikt, stelt de geriater zonder twijfel dementie vast. Volgens hem was Soeters op de dag van haar huwelijk niet in staat de gevolgen van een huwelijk voldoende te overzien.

Verpleeghuis
De uitspraak van de rechtbank volgt een dezer dagen. Colinda en Margita hopen dat het huwelijk wordt teruggedraaid. ,,Niet vanwege de erfenis, niet vanwege geld. Dit had nooit mogen gebeuren. We moeten van die man af. Hij moet niets meer over haar te zeggen kunnen hebben. En wij moeten onbekommerd voor onze moeder kunnen zorgen.” En Christina? Wrang genoeg krijgt zij van dit alles in het verpleeghuis niets mee. Ze zoekt naar woorden, weet soms niet waar ze is of wie er voor haar staat. Hoeveel kinderen ze heeft? Geen idee. Of ze getrouwd is? Christina kan het zich niet herinneren.

* André (volledige naam bij de redactie van Algemeen Dagblad bekend) en zijn advocaat willen geen commentaar leveren.

Bron: Algemeen Dagblad, artikel geschreven door John Bas

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top