Ons voornemen?  Groter worden voor meer hartverwarmende contactmomenten!

Zoals zoveel mensen kijken wij ook even terug aan het einde van het jaar. Want wat was het een mooi jaar voor Het Momentum! Officieel begonnen op 1 januari j.l. als pilot met een paar bewoners op de PG-afdeling waar mijn moeder woont en nu al bekroond met een vakjuryprijs als beste verbeterproject in de regionale zorg en met veel landelijke aandacht. En met het allerbelangrijkste; mooie matches, een flink aantal betrokken vrijwilligers en veel gelukkige momenten voor tal van bewoners en mantelzorgers. En niet te vergeten voor de zorgmedewerkers, die hierdoor hun aandacht even kunnen verleggen naar andere bewoners.

Wat kan er nog wel?

Ondanks alle beperkingen proberen wij altijd te kijken naar wat nog wel kan. En we zien dat het bijna bij iedereen nog wel mogelijk is om op de een of andere manier contact te maken,  in elke fase van dementie. Dat vraagt bij de een wel veel meer geduld dan bij de ander maar de beloning is er vaak dan ook naar. Een glimlach, een knipoog, een handdruk; de pareltjes in onze contacten. 

Mooie, hartverwarmende momenten

Zo is er de ervaring van onze vrijwilligster Evi, die twee nieuwe vrijwilligsters rondleidde en hen voorstelde aan haar bewoonster. Deze mevrouw, al ver verzonken in haar dementie, greep Evi’s hand en zei “Van mij”, toen ze zag dat Evi haar aandacht verdeelde tussen haar en de twee bezoeksters. En dat terwijl ze nog nooit iets samenhangends tegen Evi had gezegd in al die maanden dat zij wekelijks wordt bezocht. 

Of die bewoner die zo enthousiast is over zijn vrijwilligster, dat hij zelf ook vrijwilliger is geworden en nu dagelijks een medebewoner bezoekt, die er slechter aan toe is dan hijzelf. 

En dan die mevrouw die steevast haar buurman aan tafel Piet noemt, terwijl hij heel anders heet. Mevrouw is wat hardhorend dus ze krijgt vaak een briefje onder haar neus geschoven waarop de juiste naam van meneer staat. Hilarisch toen ze laatst dat briefje las, de juiste naam mompelde en zich toen tot haar buurman wendde met de woorden ‘Sorry Piet”. 

Maar ook die mevrouw die zo ontspant van een handmassage, als enige vorm van contact. En dan natuurlijk die mevrouw die alleen maar naar Andre Rieu wil kijken, maar tegenwoordig doet ze dat graag samen met haar vrijwilligster. 

Het werkt!

Prachtig om mee te maken. Contact in alle fasen van dementie. Onze vrijwilligers geven na onze korte opleiding zelf aan waar hun voorkeur ligt voor hun persoonlijke match. Bij iemand die nog veel kan of juist niet. Iemand die nooit bezoek krijgt. Een bewoner met dezelfde hobby of werkachtergrond, etc. De matches worden nauwkeurig uitgekiend, in overleg met de mantelzorger. En het werkt. Echt! 

Meer en meer mooie momenten!

Wij zijn trots op alle mooie momenten die onze vrijwilligers deze mensen brengen. En we zijn dankbaar dat steeds meer zorginstellingen interesse hebben in Het Momentum. Ons voornemen is zoveel mogelijk mensen met dementie in zorginstellingen meer mooie momenten te bezorgen. Dus groter worden voor meer hartverwarmende contactmomenten! Doet u ook mee?

Wij wensen u een mooi en gezond nieuw jaar met ontelbaar veel gelukkige momenten, samen met diegenen die u lief heeft!

 

De moeder van Sylvia Eickholt heeft Alzheimer en woont sinds eind 2010 in een verzorgingstehuis op een gesloten afdeling. Sylvia kan als ondernemer zelf haar tijd indelen, waardoor ze haar moeder minstens één maal per dag kan bezoeken. Hierdoor is ook haar band met de andere bewoners, hun mantelzorgers en de verzorgenden sterk geworden. Door haar ervaringen in het huis is Sylvia ervan overtuigd dat we ieder mens met dementie nog altijd mooie momenten kunnen geven. Daarom richtte zij onlangs de vrijwilligersorganisatie Het Momentum (www.hetmomentum.nl) op voor extra momenten van persoonlijke aandacht voor bewoners met dementie van zorginstellingen, waardoor tegelijkertijd mantelzorgers en zorgmedewerkers even worden ontlast. Over al die mooie momenten vertelt Sylvia in haar blogs.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top