Ons land draait op mantelzorgers en vrijwilligers! #tekendepetitie

Naar aanleiding van het item over mantelzorg bij het programma Pauw en de serie artikelen over mantelzorg op nrc.nl  ontstond een hoop discussie op social media. En terecht want vier jaar na de decentralisatie is het voor veel mantelzorgers inmiddels een groot drama om voor een dierbare te zorgen. Ons land draait voor een groot deel op mantelzorgers en vrijwilligers dus eigenlijk is het schandalig dat wij zo door de overheid in de steek gelaten worden.

Het is niet de zorg op zich, die de mantelzorger uiteindelijk nekt. Het is de enorme mentale druk die mantelzorg met zich meebrengt. Denk dan aan de gigantische bureaucratie waar je tegen aan loopt. Het gebrek aan ondersteuning vanuit gemeenten. De eeuwig terugkomende indicatiestellingen. Alle procedures en protocollen waar je mee te maken krijgt. De eeuwige onduidelijkheid wie waarvoor verantwoordelijk is. Het gevoel dat je door iedereen in de steek gelaten wordt. De stress voor en door gesprekken met gemeenten. Maar ook het feit dat je niet als volwaardig wordt beschouwd, bij het opzetten van de zorg voor je dierbare. Op het laatst voel je bij alles dat je moet ondernemen of je tegen muren aan loopt en gevechten moet leveren.

Maar dat is nog niet alles…

De grootste groep mantelzorgers in Nederland werken gewoon nog naast hun zware zorgtaken. Niet werken is ook geen inkomen en dat kunnen veel mantelzorgers zich natuurlijk niet permitteren. Maar als de zorg zwaarder wordt en de combinatie werk en mantelzorg niet meer goed te combineren valt, gaan mantelzorgers toch vaak uren minder werken met het gevolg dat hun inkomen daalt. Vaak komen er dan ook nog financiële problemen bovenop de problemen die er al zijn. Met als gevolg: nog meer stress.

En we denken in Nederland wel vaak dat werkgevers zo mantelzorgvriendelijk zijn, maar in de praktijk blijkt dat toch vaak anders. Er komen steeds meer verhalen naar buiten over arbeidsconflicten tussen werkgevers en werknemers, die voortvloeien uit een mantelzorg situatie. Gruwelijk, want als mantelzorger ben je natuurlijk toch afhankelijk van die werkgever en vaak kun je daarom geen kant op. Gevolg: Nog meer stress, bovenop de stress die je al hebt. Godsamme, hoeveel druk en stress kun je als mens hebben?

Maar wat doet de overheid nou eigenlijk voor mantelzorgers? Hoe lang denken zij dat mantelzorgers het met het huidige beleid kunnen blijven volhouden? Ik zeg de laatste tijd steeds vaker: als mantelzorger heb ik alleen maar plichten en totaal geen rechten. Mensen kijken me dan vaak wazig aan. Toch ben ik niet de enige die er zo over denkt. In een column op rondjeschagen.nl  zegt Eugeen Hoekstra heel terecht dat een mantelzorger geen rechten heeft terwijl er wel een patiënten- en cliëntenrecht bestaat. Op Facebook reageerde een van onze lezers terecht dat ze het zelf liever niet zou willen vergelijken met de patiënten/cliënten, maar eerder met anderen die zorgen voor iemand.
Zoals ouders bijvoorbeeld: er is zwangerschapsverlof, kraamverlof, vaderschapsverlof, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag… Groot gelijk! Waarom zijn dat soort regelingen er eigenlijk niet?

Het wordt de hoogste tijd dat de positie van mantelzorgers verandert. Dit land draait momenteel op ruim 4,2 miljoen mantelzorgers. We hebben het toch niet over een handje vol mensen met een klein probleempje? We hebben het hier over een kwart van alle inwoners van Nederland die inmiddels in hele grote problemen beginnen te geraken. Dat moet stoppen!

Met de dag komen er meer mantelzorgers bij. Over een aantal jaar zal het aantal mantelzorgers verdubbeld zijn. Er moet dus snel iets gaan veranderen aan de positie van mantelzorgers. We moeten gezien en gehoord worden. Dat is waarom Aletta, Erik, Fatos, Margreet en ik de petitie zijn gestart en een manifest willen schrijven. Steeds meer mantelzorgers hebben de petitie inmiddels gevonden, maar we hebben nog lang niet alle mantelzorgers in Nederland bereikt. Ben of ken jij een mantelzorger? Zorg dan dat jij of degene die je kent de petitie ook ondertekent. Het gaat ons allemaal aan! Doe je het?

https://petities.nl/petitions/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-niet-over-mantelzorgers?locale=nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top