skip to Main Content
Onmacht En Schaamte #tips

Onmacht en schaamte #tips

De woorden in de titel van deze blog komen vast bekend voor. Als mantelzorger van iemand met dementie zijn dit geen vreemde gevoelens. Zeker als het om je partner of een van je ouders gaat. De situaties waar je in terecht kan komen zijn soms zo vreemd en onverwacht dat deze gevoelens je overkomen. Jij bent niet de enige die dit voelt en merkt. Soms is het ook degene die dementie heeft die dit heel duidelijk voelt. Over deze kant van het de ervaring wil ik iets schrijven.

Niet alle mensen laten het zien of vertellen het als zij zich ongemakkelijk voelen. Voor mensen met dementie is dat vooral uit de onmacht. Als je oorzaak en gevolg niet meer kunt koppelen, wat een van de kenmerken bij dementie is, snap je dan ook niet waarom mensen reageren zoals ze doen. Als mensen vrolijk of prettig reageren geeft dat niet, dat geeft alleen maar een positief gevoel. Als er boos of verdrietig wordt gereageerd is dat lastig te begrijpen, en al helemaal als jij je van geen kwaad bewust bent. De emoties worden dus wel herkent maar waarom is lang niet altijd helder.

Er is veel te zien en te lezen over dementie. Afgelopen tijd was er ook veel over dementie als opmaat naar de collecteweek van de Alzheimer Nederland. Programma’s als “voor ik het vergeet” of stukjes van Hugo Borst over zijn Ma met dementie geven ons steeds meer een kijk in de wereld rond de mensen met dementie.
Opvallend vond ik het verhaal van Ad bij “voor ik het vergeet”. Ad, een man van 56, heeft dementie. In het programma wordt met zijn vrouw gesproken over hoe het nu gaat. Gelukkig wordt er ook heel veel met de mensen met dementie gesproken, ook bij Ad, maar in dit geval ging het om zijn vrouw. Waar Ad bij was werd er een gesprek gevoerd waar het ging over de ziekte, de achteruitgang en het verdriet van de omgeving. Als kijker zag ik Ad het verhaal aanhoren en deel begrijpen dat het over hem ging. De onmacht spatte ervan af bij hem. Wat zou het het graag anders hebben gehad …. Gelukkig werd dit ook opgevangen in het gesprek en zelfs benoemd naar Ad.

Het verhaal van praten over de ziekte waar de patiënt bij is, is niet vreemd. Dit gebeurt vaker dan mensen zich ervan bewust zijn. Op visite gaan mensen met elkaar in gesprek terwijl het “lijdend persoon” erbij is. Stel je voor dat dit bij jou zou gebeuren. Wat zou jij doen? Hoe zou jij je voelen? Ga je het ontkennen omdat jij het niet herkend? Als je dat doet, wat niet echt gek zal zijn kom je ongetwijfeld in een welles-nietes situatie. Pijnlijk! Het geeft ook onrust bij iedereen. Stel je voor dat je weet dat je dementie hebt. Dan ben je extra bang om fouten te maken. Je schaamt je toch rot als je iets geks doet, zegt of als er iets heel erg fout gaat?! Ik wel! Dat wil je niet overkomen.

Enkele tips om schaamte en onmacht zo veel mogelijk te voorkomen:
*Praat niet over de ziekte en de achteruitgang waar de persoon over wie het gaat bij zit. Als dit niet anders kan betrek hem/haar dan in het gesprek met kleine korte voorbeelden maar ook hoe jij dan denkt dat dit voor de ander zal zijn.
*Vermijd de welles-nietes situatie. Ga geen discussie aan of iets wel of niet waar is. Geef degenen met dementie gelijk en zeg dat jij je vergist hebt. Zet de ander in zijn kracht en sla niet de bodem onder zijn voeten weg.
*Zeg af en toe hoe zij ze zou woelen in de situatie van de ander. Leef mee, niet tegen.

Ik wens iedereen de harmonie met elkaar. Het begrip voor de situatie van de ander voor de nodige rust en ontspanning samen.
Lida Zegel – van Tiel
MaatContact blogt exclusief voor Mantelzorgelijk.
November 2017

Avatar

Lida Zegel

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X