skip to Main Content
Onderzoek Naar #autisme: Vitamine D-gebrek Is Een Factor

Onderzoek naar #autisme: vitamine D-gebrek is een factor

Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken twee keer zoveel kans hebben op een autistisch kindje. Heftig! 

De Rotterdamse onderzoekers hebben meer dan vierduizend moeders en hun zesjarige kinderen onderzocht. Bij tachtig kinderen met autisme constateerden ze dat de moeders tijdens de zwangerschap het grootste tekort aan vitamine D hadden. Dat is onderzocht door te kijken naar de bloedtest die in de twintigste week wordt gedaan. Daarnaast hebben ze ook de navelstreng nagekeken.

Vitamine D is belangrijk voor de hersenen, het zorgt er namelijk voor dat de communicatie tussen hersencellen soepel verloopt. De kans op een ontwikkelingsstoornis in de hersenen wordt dan ook vergroot als er een tekort is aan deze vitamine. Hoogleraar psychiatrie Henning Tiemeier merkt op dat er ook bij de moeders van kinderen met een milde vorm van autisme een tekort is aan vitamine D. Door deze bevindingen adviseert de Gezondheidsraad vrouwen om tien microgram vitamine D per dag te slikken. Daardoor krijgen baby’s sterke botten en hebben ze volgens dit onderzoek dus minder kans met autisme te worden geboren. Maar ook als je (nog) niet zwanger bent, is het goed je aan deze hoeveelheid te houden.

Aanstaande moeders: zorg er dus voor dat je genoeg vitamine D binnen krijgt! Iedere dag even naar buiten is een aanrader naast de vitaminepillen.

Bron: AD

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X