Omgeving negeert mantelzorg stress.

overbelaste mzerEen van de ergste dingen die je als mantelzorger kan overkomen is dat je familie en vrienden negeren dat jouw stress – vanwege alle zorg – steeds erger wordt. Ze vinden je hoogst irritant als je chagrijnig, moe en opgefokt bent en dat zoals gewoonlijk af reageert op de mensen waar je het meest van houdt.  Voor je het weet heb je een bak ruzie en gaan ze je liever uit de weg want de voorheen altijd zo attente en sociale partner, broer, zus, vriend of vriendin is onherkenbaar geworden. En zo kan het gebeuren dat je er als mantelzorger echt helemaal alleen voor komt te staan.

Geloof me, mantelzorgen kan echt heel stressvol zijn en dan is het heel verstandig dat de omgeving  er aandacht aan blijft schenken want voor je het weet heb je te maken met overbelasting en isolement van iemand die je zeer dierbaar is. Helaas zien mantelzorgers overbelasting zelf bijna nooit aankomen dus is het extra belangrijk dat de directe omgeving alert blijft. Hier zijn een aantal suggesties voor familieleden en vrienden van mantelzorgers, om te voorkomen dat overbelasting de kop op steekt:

  • Gun mantelzorgers een time-out : Mantelzorgers hebben echt regelmatig tijd voor zichzelf nodig om de batterij weer te kunnen opladen. Bied aan om de zorg een paar uurtjes of liever nog  een dag of nacht over te nemen. Gun ze tijd voor zichzelf.
  • Vraag tips aan andere mantelzorgers: Waar kun je beter terecht voor tips dan bij de ervaringsdeskundigen zelf? Er zijn diverse mantelzorg groepen op Facebook en er bestaan ook verschillende online mantelzorg platforms zoals Mantelzorgelijk waar je terecht kunt. Vraag daar eens hoe je het beste kunt omgaan met mantelzorgers die onder veel stress staan.
  • Reik handvaten aan: Misschien vinden jullie het zweverig maar weet je wat ook echt kan helpen? Meditatie en yoga oefeningen. Doe samen een cursus en leer om elke dag even een paar minuten de stress van je af te gooien.
  • Let op nachtrust: Merk je dat de mantelzorger niet aan voldoende nachtrust komt? Grijp in want nachtrust is echt heel belangrijk om een objectieve kijk op de werkelijkheid te houden. Klinkt misschien wat zwaar maar het is wel waar. Als je dat verliest kan elk hobbeltje ineens een enorme berg worden.
  • Praat eens goed over de situatie: Soms zorgt een mantelzorger tegen beter weten in. Ze zien het als verraad en voelen zich mega schuldig om de zorg voor hun dierbare over te dragen aan een ander. Zij accepteren geen hulp van zorgprofessionals en een eventuele verpleeghuisopname is helemaal onbespreekbaar.  Een van de ergste dingen die kunnen gebeuren is dat er een onhoudbare mantelzorg situatie ontstaat. Dan is het echt tijd voor verandering en moet er professionele hulp aan te pas komen. Blijf er in dat geval samen over  praten en probeer de mantelzorger in te laten zien dat zelf blijven zorgen niet altijd de beste oplossing is.
Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top