
Omdenken met hulp van Berthold: Je eigen grenzen bewaken
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar wat als alles lukt’ en ‘Huh?!
Hoe werkt het?
De eerste stap is van een probleem een feit maken. De stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Daarna kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.
Omdenken is een denktechniek, die bestaat uit twee stappen:
Deconstrueren is van het probleem een feit maken. Je neemt een probleem, haalt daar af wat-er-zou-moeten-zijn en houdt dat-wat-er-is over.
Construeren is het transformeren van bestaande feiten tot een nieuwe mogelijkheid. Je start met een feit, en kijkt wat je daar mee zou kunnen doen.
Ik ben inmiddels absolute fan van Omdenken, zeker als het gaat om mantelzorgen voor mijn vader. Sterker nog, ik pas de strategieën van Berthold vaak toe, als ik tegen een probleem aan loop.
In deze video geeft Berthold antwoord op de vraag: hoe bewaak ik mijn grenzen? Berthold stelt een aantal voorbeeldvragen waaruit blijkt dat de probleeminbrenger wel degelijk grenzen stelt. Daarnaast stelt hij dat het alleen maar heel mooi is als je voor een ander klaar wil staan. Dit gevoel onderdrukken is vastdenken.
bron: Omdenken.nl
Dit bericht heeft 0 reacties