Ombudsman zet knelpunten rond mantelzorg nadrukkelijk op agenda

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 zet de Nationale Ombudsman de knelpunten rond mantelzorg nogmaals nadrukkelijk op de agenda. Ondanks alle mooie woorden vanuit de overheid en het rapport Samen sterk voor mantelzorg is er de afgelopen tijd nog te weinig verbeterd.

Jeanine Stam, onderzoeker bij de Nationale Ombudsman: “De menselijke maat moet terug. Denk met mantelzorgers mee.” Ze gaat verder: “Overheden en andere partijen beloven van alles. Ze starten een nieuw proefproject, schrijven een rapport, bouwen een app, enzovoort. Maar in de praktijk is er te weinig aandacht voor de positie van mantelzorgers. Ook is er nog niet genoeg waardering voor ze.”

In september vorig jaar verscheen het rapport ‘Blijvende zorg’, met een terugblik op deze onderzoeken en de effecten ervan. Jeanine: “Onze conclusie over de rol van de overheid was: veel woorden en weinig daden. Zeker op het gebied van mantelzorg. De wil om zaken te verbeteren is er, maar toch gebeurt er te weinig.” Dus was de tijd rijp voor een vervolg. Jeanine en haar collega’s spraken dit jaar met mantelzorgers, belangenorganisaties, cliëntondersteuners, wetenschappers en overheid.

Ook publiceerde de Nationale Ombudsman een magazine, speciaal over mantelzorg, met onder meer een achtergrondartikel over de stand van zaken en het gehele interview met onderzoeker Jeanine Stam over de visie van de Ombudsman.

Maar ook de niet mis te verstane blog van Margreet van der Voort: Mijn ontslagbrief als mantelzorger werd in het magazine opgenomen. Verder kun je in het magazine een interview lezen waarin onze vaste gastblogger Ingrid Keestra vertelt over haar persoonlijke mantelzorgervaringen

Laten we hopen dat de Nationale Ombudsman met deze actie een betere focus op mantelzorg in Nederland kan krijgen. Het is hard nodig!

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top