Heftig: In een groot stuk in het Parool trekken zeven medewerkers van de thuiszorg aan de bel. Zij zeggen dat de privatisering en de commercialisering van de thuiszorg desastreus uitpakt, voor zowel de cliënten als de medewerkers. Wij delen dit artikel uit het Parool graag met je – met de vraag: heb jij zelf ook de indruk dat het misgaat bij de thuiszorg in jouw gemeente?
De medewerkers schrijven: Bij gebrek aan aandacht van bekende Nederlanders blijft de Amsterdamse thuiszorg zwaar onderbelicht. Daarom willen wij ons hierover uitspreken. Ons mooie beroep van thuiszorger dreigt door marktwerking verloren te gaan.
En dat terwijl wij de poortwachters zijn van een maatschappij waarin het gewenst is dat kwetsbare mensen steeds langer thuis blijven wonen: ouderen, mensen met dementie, (terminaal) zieken, mensen met psychische klachten.
De gemeente Amsterdam heeft de hulp bij het huishouden, de grootste voorziening voor thuiszorg waarvan rond de 18.000 Amsterdammers gebruikmaken, uitbesteed aan meer dan 25 commerciële thuiszorgbedrijven. Dit heeft grote gevolgen voor de cliënten én voor ons, de medewerkers.
Cliënten krijgen steeds minder uren hulp bij het huishouden, wij krijgen steeds slechtere arbeidsomstandigheden. We worden als slechtbetaalde schoonmakers op onzekere halfjaarcontracten ingezet bij mensen die meer hulp nodig hebben in plaats van minder.
Wie zich erin verdiept, ziet dat grote thuiszorgbedrijven als Cordaan, dat onlangs Joods Maatschappelijk Werk overnam, alleen nog in naam bestaan. Zo is de hulp-bij-huishoudentak van Cordaan overgenomen door de Schiedamse moloch Facilicom.
Facilicom is begonnen als handelsonderneming in schoonmaakartikelen en is nu actief in een waaier aan bedrijfstakken, waaronder beveiliging, bedrijfsrecherche en kantorenschoonmaak.
De gekozen naam Cordaan Thuisdiensten moet verhullen dat dit bedrijf nog iets met thuiszorg te maken heeft, maar het gaat om keiharde winsten en dus om aanhoudende personeelsversoberingen en het steeds meer korten op thuiszorguren voor individuele cliënten.
In onze eigen tijd
Dit bericht heeft 0 reacties