Nieuwe tv-serie over #dementie bij jonge mensen #RTL
Programmamaakster en presentatrice Angela Groothuizen is voor RTL een serie aan het maken over het lot van mensen die op jonge leeftijd al getroffen worden door een vorm van dementie. Wij hopen dat het net zo’n succes wordt als de RTL-serie van Peter van der Vorst over mantelzorgers. Want dementie is slopend, zeker voor jongere mensen. En niet alleen voor degene die getroffen wordt, maar ook voor de mantelzorgers.
Jong en Alzheimer
Dementie wordt nog vaak gezien als een ouderdomsziekte. Toch zijn er volgens gegevens van Alzheimer Nederland momenteel circa 12.000 mensen tussen de 25 en 65 jaar die ook kampen met de ziekte. Voor haar nieuwe programma maakt Angela Groothuizen portretten van enkele van deze zogeheten “jong dementen”. Vaak zijn het actieve mensen die nog volop in het leven staan, een mooie baan en een jong gezin hebben. De diagnose verandert alles.
Ingrijpend
Triest genoeg is dat volgens Groothuizen juist een praktische reden om zo snel mogelijk met de serie te starten. “Het is verleden week besloten, maar ik ga dinsdag al beginnen. Hele jonge mensen kunnen ook Alzheimer krijgen. Daar gaat het zo snel dat we gewoon eerder moeten draaien. Ik ga dinsdag naar iemand toe van 31. Het is om te huilen.”
Angela’s Alzheimerprogramma is later in 2016 te zien.
De zoon van onze vrienden uit Raamsdonk is ca 31 en heeft dementie. Een triest verhaal. Wellicht een onderwerp voor uw programma. Jo Nelissen , de vader, vertelt over de slopende ziekte van zijn zoon om zo te voorkomen dat mensen die in dezelfde situatie terecht komen in hetzelfde lange traject terecht komen en zo ook van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Hi Bert, dank voor je reactie! Misschien een idee om contact op te nemen met de redactie van dit programma? Ik weet niet hoe je ze exact kunt bereiken, maar de service van RTL kan je vast verder helpen. Overigens denk ik dat de opnames al bezig zijn, dus de kans is groot dat er op dit moment van de productie geen nieuwe mensen meer gezocht worden. Maar zoals ik zei, de redactie van het programma kan je meer info geven.
https://youtu.be/EP4TdAUiWzU
ROY MIJN KIND HEEFT DEMENTIE.
JONG DEMENTEREND
CARER FTD LOTGENOTEN .NL
MART
Wat fantastisch om aandacht te besteden aan zoiets onbekends nog, immers, dementie wordt gezien als een ziekte voor oudere mensen.
Zullen we dan de mensen geen ‘jonge dementen’ noemen maar gewoon een mens met dementie? Het zit hem in de naam ‘dementen’. Je bent niet de ziekte, je hebt de ziekte. De naam ‘dement’ moet jou niet omschrijven. Mensen met dementie, is gewoon een mens met kansen en mogelijkheden.
Je hebt volkomen gelijk, Leonie! Wij letten er in alle artikelen van Mantelzorgelijk op om niet over ‘dementen’ of ‘dementerenden’ te praten, maar over mensen met dementie. Net als over mensen met kanker, NAH of autisme. Je bent immers niet je ziekte, je bent een persoon! Sorry, dat is hier misgegaan – waarschijnlijk omdat ik een deel van de tekst heb overgenomen uit het persbericht van RTL. In ieder geval bedankt dat je er aandacht voor vraagt!
Goed om meer aandacht te besteden aan jonge mensen met dementie. Ik heb dat van zeer nabij meegemaakt en daar een roman over geschreven: Los van aarden paden, een jong gezin in de greep van dementie, uitgegeven bij uitgeverij Aspekt.
In deze roman beschrijf ik het proces van Mabel, een jonge vrouw, die door de ziekte Alzheimer zichzelf steeds meer kwijtraakt. Hoe kleine dagelijkse dingen steeds moeilijker worden en hoe dit bij Mabel een gevoel van onmacht en verdriet teweeg brengt, maar ook onbegrip over haar eigen handelen en ten opzichte van haar dierbaren. Ze doet toch haar best, waarom ergeren ze zich dan soms aan haar?
http://www.roman-jongdement.nl