Ua Mariette

Nieuwe dementie app in de maak

Stirling University in Schotland is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe app, die kan vaststellen hoe geschikt een huis is voor iemand met dementie.

De app wordt ontwikkeld in het dementie centrum van de universiteit, en zal ook aanbevelingen doen wat betreft veranderingen die in het huis aangebracht kunnen worden.

Verlichting, kleuren, contrast en geluid in het huis zijn aspecten die allemaal effect kunnen hebben op mensen met dementie.

De universiteit zegt dat het ongeveer 20 minuten duurt om een huis met twee slaapkamers te evalueren met deze gratis app.

Aan gebruikers worden een aantal vragen gesteld over hun omgeving en er wordt hen ook gevraagd foto’s te maken.

Vervolgens zal de dementie database, genaamd Iridis, laten weten welke veranderingen er in het huis aangebracht kunnen worden. Dat kan variëren van alleen een ander soort gloeilamp gebruiken tot een volledige herindeling van een badkamer.

Volgens de Stirling universiteit is dit de eerste app in zijn soort die zo gedetailleerd is en bovendien direct gekoppeld is aan de bouwindustrie. Lesley Palmer van het Dementia Services Development Centrum van de universiteit zei: “dit is een unieke kans om het dagelijks leven van ouderen en mensen met dementie over de hele wereld op een revolutionaire manier te verbeteren.”

“We creëren een eenvoudige manier om te bepalen hoe dementie-vriendelijk iemands leefomgeving is, en hoe die mogelijkerwijs verbeterd kan worden.”

“Uitgaand van de schatting dat zo’n 50 miljoen mensen wereldwijd met dementie leven, is er een directe noodzaak om te investeren in onze verouderende bevolking zodat we de diensten en faciliteiten drastisch kunnen verbeteren.”

De Iridis app wordt ontworpen in samenwerking met experts op het gebied van bouwen genaamd de Space Group, en kan gedownload worden vanaf 21 september, op de Internationale Alzheimer dag.

Voor meer informatie (in het Engels):

https://www.stir.ac.uk/news/homepagenews/

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X