Nieuwe behandeling tegen dementie herstelt geheugen volledig

Australische onderzoekers zijn met een niet-invasieve ultrasone technologie gekomen die de hersenen ontdoet van neurotoxische amyloïde plaatjes . Dit zijn structuren die verantwoordelijk zijn voor geheugenverlies en een afname in cognitieve functie bij patiënten met Alzheimer.

Wanneer een persoon de ziekte van Alzheimer heeft, is dit meestal het gevolg van een opbouw van twee typen letsels: amyloïde plaatjes en neurofibrillaire knopen.
Amyloïde plaatjes zitten tussen de neuronen en eindigen als dichte clusters van beta-amyloïde-moleculen, een kleverige soort eiwit dat samenklit en plaatjes vormt.

Neurofibrillaire knopen worden gevonden in de neuronen van de hersenen en zij worden veroorzaakt door afwijkingen in de tau-eiwitten die klonteren tot een dikke, onoplosbare massa.
Dit zorgt ervoor dat kleine filamenten genaamd microtubules zich omdraaien, waardoor het transport van essentiële materialen zoals voedingsstoffen en organellen verstoord wordt. Net zoals wanneer je de stofzuiger buis draait.

Het is een race om de beste manier te kunnen achterhalen om dementie te behandelen, te meer omdat inmiddels wereldwijd 50 miljoen mensen getroffen worden door deze ziekte.
Startend met hoe de opbouw opgeruimd kan worden van defecte beta-amyloïde en tau proteïnen uit de hersenen van een patiënt.

dementie1

Een team van de Queensland Brain Institute (QBI) aan de Universiteit van Queensland zijn gekomen met een mooie veelbelovende oplossing voor het verwijderen van deze eerste.
Deze studie werd gepubliceerd in Science Translational Medicine.
Het team beschrijft de techniek waarbij een bepaald type van ultrageluid, genaamd therapeutisch ,niet-invasieve geluidsgolven stralen in het hersenweefsel.

De bloed-hersenbarrière, een laag die de hersenen beschermt tegen bacteriën en die de microgliacellen van de hersenen stimuleert om te activeren, kan voorzichtig geopend worden door oscillerende supersnelle geluidsgolven.

Microglila cellen zijn in principe afval verwijderende cellen, waardoor ze in staat zijn de giftige beta-amyloïde klonters die verantwoordelijk zijn voor de ergste symptomen van de ziekte van Alzheimer te verwijderen.

Na testen op muizen rapporteerde het team onderzoekers een volledig herstel van de geheugenfunctie van 75 %  en geen enkele schade aan het omringende hersenweefsel. De behandelde muizen toonden verbeterde prestaties in drie geheugen taken – een doolhof, een test om nieuwe objecten te herkennen, en één om plaatsen te onthouden die ze moeten vermijden.

dementie2

“We zijn erg enthousiast over deze innovatie van de behandeling van de ziekte van Alzheimer zonder gebruik te maken van medicatie,” zegt Jürgen Götz één van de onderzoekers in een persbericht. Het woord ‘doorbraak’ wordt vaak misbruikt, maar in dit geval denk ik dat dit echt fundamenteel ons begrip van hoe deze ziekte te behandelen is , zal veranderen.
Ik voorzie een grote toekomst voor deze aanpak. ”

Inmiddels zijn er proeven gaande op schapen maar het team hoopt om in 2017 met menselijke proeven te kunnen starten.

Bron: sciencealert.com

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Ik ben nu 84 jaar en een jaar of drie lijdende aan Alzheimer met een vasculaire component.
  In mijn werkzame leven was ik Klinisch Neurofysioloog en vertrouwd met echo-technieken.
  Ik ben woonachtig in Groningen.

  Zijn er in Nederland ook inmiddels centra, waar ik een echo-behandeling zou kunnen ondergaan?

  Met dank voor informatie en groet, Rudolf Brenninkmeijer

  Ik ontvang een melding dat ik dit bericht al heb verstuurd. Voorzover ik kan overzien niet.

 2. Beste meneer Brenninkmeijer,

  Hier is een antwoord op uw vraag van Dinant Bekkenkamp, de teamleider wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Nederland. Hij geeft duidelijk aan wat de stand van zaken in dit onderzoek is – in Nederland zijn er geen behandelingen – en laat ook weten dat mensen met vasculaire problemen uitgesloten zijn van het onderzoek. Ik stuur u het gehele antwoord door.

  Met vriendelijke groet, Barbara Mounier

  Dinant Bekkenkamp schrijft:

  “Dit verhaal over ultrasoon geluid en dementie komt vaak bij ons terug. Eerst vanwege resultaten bij proefdieren, die ook op jullie site staan. Maar inmiddels zijn er inderdaad wat experimenten met mensen uitgevoerd. (Mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met de ziekte van Alzheimer.) Het gaat om zeer kleine studies van 5 tot 10 personen in o.a. Canada, Spanje en Frankrijk. De resultaten hiervan zijn helaas nog niet bekend gemaakt.

  In theorie kunnen de geluidsgolven worden gebruikt, om de bloedvaten in de hersenen meer doorlatend te maken. De gedachte is, dat schadelijke eiwitten die zijn opgebouwd in de hersenen, zo de hersenen kunnen verlaten.

  Omdat de methode de bloedvaten in de hersenen beschadigd, zijn mensen met vasculaire problemen uitgesloten van de studies. Of de therapie effectief is, is zeer de vraag. Het is zeker mogelijk dat de bijwerkingen van de techniek, zoals een verhoogde kans op bloedingen in de hersenen. Te vaak voorkomen, of dat het effect van de methode op de alzheimereiwitten te klein is.

  Op dit moment schat ik in dat de techniek zeker 10 jaar verwijderd is van een eventuele toepassing in de kliniek. Tot die tijd is onderzoek nodig om vast te stellen of de methode werkt en veilig is.

  Met vriendelijke groet,

  Dinant Bekkenkamp
  Teamleider Wetenschappelijk onderzoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top