Nieuw Mantelzorgcompliment in Arnhem: korting!

ArnhemZo kom je er als gemeente ook wel achter wie de mantelzorgers zijn: geef ze flinke kortingen! Gelezen in de Gelderlander: Mantelzorgers uit Arnhem krijgen straks korting bij tal van ondernemers in de stad. Dat is onderdeel van de nieuwe opzet van het mantelzorgcompliment.

Dat compliment is bedoeld als blijk van waardering voor hun inzet. Mensen die hulp krijgen van een mantelzorger, kunnen het compliment aanvragen via de website van de gemeente Arnhem. De afgelopen jaren kregen kregen mantelzorgers een geldbedrag. Nu komt er een pasje waarmee de mantelzorgers voor 150 euro diensten en producten kunnen kopen.

26.000 mantelzorgers
De ondernemers die aan het mantelzorgcompliment meedoen, geven daarnaast kortingen. Voor het compliment komt dit jaar 700.000 euro beschikbaar. Vanaf 2016 krijgt Arnhem een miljoen euro van het rijk. “Wij hebben gekeken hoe we het geld uit Den Haag zo goed mogelijk kunnen inzetten voor de 26.000 mantelzorgers die Arnhem rijk is”, zegt wethouder Henk Kok. Mantelzorgers kunnen met het pasje onder meer terecht bij speciaalzaken en restaurants in Arnhem en bij Burgers’ Zoo.

Wat vinden jullie? Is het een goede zet om mantelzorgers kortingen te geven op aankopen in de eigen gemeente? 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Hoi Barbara
  Ik kan zo’n eigen aanpak wel waarderen. Arnhem probéért in ieder geval die pot met geld ten goede te laten komen aan de mensen voor wie het ook bedoeld is. Waar ik erg benieuwd naar ben: welke criteria hanteren zij om in aanmerking te komen en hoe controleren ze dat? Maar ook: wat doen ze met de gegevens? Deze gemeente heeft wel direct een hele hoop mantelzorgers in beeld! Als je dat handig inzet, kun je je aanbod er gericht op af stemmen in plaats van zelf van alles te bedenken dat mensen misschien ooit eens nodig hebben. En dat is uiteindelijk niet alleen financieel slimmer voor de gemeente, maar zeker ook voor mantelzorgers zelf.
  Hartelijke groeten
  Nicolien Reith
  mantelzorgmakelaar

 2. Ik vind het geen goed idee! Ik zorg voor mijn vader die in een stad woont 50 km van mijn woonplaats. Ik bezoek hem elke zondag en kom dan om te zorgen! Én op zondag zijn de winkels dicht op een paar koopzondagen na! Ik heb dus helemaal niets aan zo’n mantelzorgwaardering! De gemeente Arnhem zou zich moeten realiseren dat niet alle mantelzorgers in dezelfde woonplaats woont als de zorgvrager. Het SCB heeft berekend dat mantelzorgers gemiddeld op 31 km afstand van de zorgvrager wonen.

 3. Hoi Barbara
  Ik kan het wel waarderen dat Arnhem een eigen weg zoekt om het geld van het mantelzorgcompliment daadwerkelijk ten goede te laten komen aan mantelzorgers. Echt niet alle gemeenten hebben daar al oplossingen voor.
  Vraag ik me wel af: welke criteria hanteren zij om in aanmerking te kunnen komen en hoe checken ze dat? Ik ben ook benieuwd of Arnhem iets gaat doen met de verzamelde gegevens. Bijvoorbeeld het aanbod aan mantelzorgondersteuning beter afstemmen op de vraag. Wat ik om mij heen zie is dat er van alles gecreëerd wordt zonder eerst de behoeften te onderzoeken.

 4. Ook ik als mantelzorgster v mijn echtgenooot heeft deze mantelzorgcompliment ontvangen,heb alleen twijfels waaraan ik dat zou kunnen uitgeven? nl.mijn echtgenoot heeft keelkanker gehad,slikproblemen.daarbij heeft hij Alsheimer en vasculaire Dementie.
  Dus gezellig uit eten is er niet bij,kunst kopen of koffie en thee in een duur zaakje hebben wij het inkomen niet na.
  Na de dierentuin is ook geen optie.en enige was De Koppel,maar helaats daar had ik al een abonnement op,en te weinig tijd om meer dagen te gaan zwemmen.
  Pakkeerkaart dan,helaats hebben wij geen auto.
  Samengevat,mensen met een laag inkomen hebben niks aan dit compliment vd Gemeente Arnhem.

  1. Wat jammer dat je hier niks aan hebt, Marga! Ik zou je aanraden om even contact op te nemen met de gemeente. Het compliment is toch bedoeld om mantelzorgers een plezier te doen? Niet om je extra zorgen om te maken.

 5. Ik ben het volkomen eens met Marga Engelaar Wildekamp. Ik heb nu al een paar keer op de website gekeken, maar er staat voor mij niets bij waaraan ik mijn compliment aan uit wil geven. Voorheen kon je zelf bepalen waar je het aan uitgaf, maar nu wordt je verplicht een keuze te maken uit niets. Het is een compliment dus laat de mensen zelf een keuze maken waar ze het aan uitgeven. Uit eten in een niet zelf gekozen restaurant met een als cadeau een fles wijn. Er zijn ook mensen die niet drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top