Nieuw Alzheimer’s medicijn geeft hoop voor miljoenen mensen

Februari 2016

Het Alzheimer Disease Center in Quincy, Massachusetts wordt een belangrijke locatie voor de laatste test van een nieuw medicijn, waarvan onderzoekers zeggen dat het op weg is om de eerste goedgekeurde behandeling in 13 jaar te worden, voor de tot nog toe ongeneeslijke ziekte.

De goedkeuring zou een zegen zijn voor Alzheimer patiënten, aangezien 99% van medicijnen waarmee de verwoestende ziekte behandeld zou kunnen worden gefaald heeft in de afgelopen tien jaar, aldus onderzoekers.

Dokter Anil K. Nair, neuroloog en directeur van het centrum, zegt: “Alzheimer’s is heel, heel moeilijk te behandelen. We onderschatten echt aanzienlijk hoe moeilijk het is.”

Volgens dokter Nair zijn er in het centrum de afgelopen 13 jaar verschillende medicijnen getest, maar die hebben allemaal gefaald. “Echter, met dit medicijn bestaat de kans dat het tij gekeerd wordt,” zei hij.

Het centrum is één van ongeveer 150 locaties in de Verenigde Staten waar dit medicijn wordt getest, en er is nu aangetoond dat de achteruitgang van patiënten met gemiddeld zes maanden wordt uitgesteld, nadat het middel ongeveer een jaar is toegediend.

Het medicijn, RVT-101, ontwikkeld door Axovant Sciences in Bermuda, verhoogt het niveau van een neurotransmitter in de hersenen en helpt bij het overbrengen van boodschappen tussen zenuwcellen.

Het is de bedoeling dat het medicijn in de toekomst samen met Aricept (Donepezil) genomen wordt. Aricept (of Donepezil) is één van de vier medicijnen die op dit moment beschikbaar zijn voor de behandeling van Alzheimer’s.

Aricept zorgt er niet voor dat de neurotransmitter functie toeneemt, maar vermindert het enzym dat verantwoordelijk is voor het uitschakelen van die neurotransmitter. Tijdens eerdere testen kregen zo’n 1500 patiënten Aricept en RVT-101 tegelijk toegediend. Volgens dokter Larry Friedhoff, die Axovant heeft ontwikkeld, scoorden de deelnemers hoger bij zowel cognitieve als basale functioneringstesten dan degenen die een placebo kregen.

Over de ziekte zei Friedhoff: “er komt een dag dat we weten hoe we dit kunnen genezen, maar in de tussentijd kunnen we zorgen dat een redelijk niveau van functioneren gehandhaafd kan blijven.”

Bron: Boston Herald.

pills-1540566

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top