Nederlanders geven voor het eerst in jaren minder extra geld uit aan zorg.

Nederlanders geven voor het eerst in jaren minder extra geld uit aan zorg. Het CBS had voor 2015 berekend dat het om gemiddeld 711 euro zou gaan. Dat zijn kosten die bovenop de premie voor de ziektekostenverzekering komen. Let op: de verschillen kunnen heel groot zijn. Sommige mensen betalen bijvoorbeeld geen eigen bijdrage, anderen 2500 euro per jaar. In deze bedragen zitten ook brillen en de paracetamol van de drogist. Die bedragen verschillen jaar op jaar niet zoveel.’

De cijfers van het CBS komen uit 2015. En dat is precies het jaar dat de zorg voor ouderen en de thuiszorg naar de gemeente zijn gegaan. In die periode is de eigen bijdrage nauwelijks gestegen, maar werd er wel bezuinigd op de zorg. Daardoor kan het dat de burgers minder aan zorg betalen, maar de zorgkosten zijn gestegen. Waarschijnlijk zijn mensen ook kritischer geworden over wat ze precies nodig hebben.

Daling kan doorzetten
Met name omdat we nu de plannen van de verschillende politieke partijen zien. Die willen bijna allemaal wat doen aan die eigen bijdrage, door bijvoorbeeld het eigen risico te verlagen of helemaal af te schaffen. Anderen willen de eigen bijdrage in de langdurige zorg terugdringen. Omdat het goed gaat met de economie is het begrijpelijk dat veel politieke partijen daar wat aan willen doen.

Om in de toekomst de zorgkosten in de hand te houden moeten er volgens Michiel Verkoulen, zorgeconoom en adviseur bij Zorgvuldig Advies, drie zaken veranderen:

– Het pakket kan verkleind worden, zodat er minder verzekerd is.
– De concurrentie en efficiëntie kan in de zorg vergroot worden.
– En de eigen bijdragen kunnen verhoogd worden.

Deze keuzemogelijkheden zijn niet perse populair en berusten op politieke keuzes. Ik weet niet hoe jij erover denkt maar ik denk dat met deze veranderingen de kwaliteit van de zorg juist gaat afnemen. Nog meer dan nu al het geval is. Of we daar nou zo blij van moeten worden?

bron: liefde voor de zorg

Liefde voor de zorg zet zich in om ouderen en mensen met een beperking in Nederland de zorg te geven die zij toebehoren! Zorg ís liefdevol, mensgericht en op maat. Is dat het niet, dan is het überhaupt geen zorg.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top