Nazorg en monitoring belangrijk bij NAH

7 redenen waarom nazorg belangrijk is bij niet-aangeboren hersenletsel ( een publicatie van Vilans)

1. Latere gevolgen in het begin nog niet duidelijk

Op het moment dat iemand de zorg verlaat, kunnen de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn. Pas na een tijdje wordt duidelijk wat iemand nog wel en wat iemand nog niet, of niet meer zelfstandig of met ondersteuning vanuit zijn netwerk kan.

2. Persoon met NAH kan moeite hebben om hulp te vragen

Het hersenletsel zelf kan er voor zorgen dat het voor iemand heel moeilijk, of zelfs onmogelijk wordt om zelf een hulpvraag te formuleren of het initiatief te nemen om vragen te stellen.

3. Soms ontbreekt goed inzicht in eigen capaciteit

Als iemand vanuit trots, kwetsbaarheid, gevoel van schaamte en falen aangeeft het zelf te kunnen, dan kan dat in het kader van ‘eigen kracht’ op het eerste gezicht heel goed lijken. Als er echter geen inzicht is in de eigen capaciteiten neemt hierdoor de kwaliteit van leven juist af en neemt de complexiteit van problemen binnen meerdere levensgebieden juist toe.

7 redenen waarom nazorg belangrijk is bij niet-aangeboren hersenletsel

4. Leed en onnodige zorgkosten kunnen vermeden worden

Als te lang onduidelijk blijft dat er sprake is van hersenletsel, kunnen in het leven al veel dingen erg mis gaan, die door de juiste zorg voorkomen kunnen worden. Hierdoor wordt veel leed voorkomen en worden onnodige zorgkosten vermeden.

5. Op een later moment kunnen nieuwe problemen ontstaan

Verbeteren is mogelijk, maar hersenletsel kan het hele leven blijven. Belangrijke momenten en veranderingen kunnen maken dat er nieuwe vragen en problemen ontstaan.

6. Extra hulp kan nodig zijn, zeker bij klein of geen eigen netwerk

Veranderingen binnen de informele zorg – bijvoorbeeld door overbelasting of echtscheiding – kunnen grote gevolgen hebben. Als de cliënt een zeer klein of geen netwerk heeft, moet dit ergens anders door gecompenseerd worden. Door de cliënt zelf, uitbreiding van cliëntsysteem of (tijdelijk) inzetten van formele zorg.

7. Kans op andere belemmeringen of risico’s

Door het hersenletsel kunnen nog andere belemmeringen of bijkomende risico’s ontstaan op fysiek, emotioneel of cognitief vlak (zoals bijvoorbeeld het ontstaan van diabetes, verhoogde bloeddruk, overgewicht, depressie of financiële problemen).

Meer weten over NAH?

Dit artikel van Marjan Hurkmans stond op Vilans.nl

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top