skip to Main Content
Muziek: Hier Haal Ik Troost Uit

Muziek: Hier Haal Ik Troost Uit

Eens een ander soort blog van mij. Wel een blog dat iets typisch van mij laat zien. Het is mijn liefde voor muziek. Als tiener kreeg ik de vraag waarom ik Madonna zo goed vond, mijn antwoord ‘Nou gewoon, zij is goed!’, daar gingen mijn ouders niet mee akkoord. Ze lieten me benoemen wat het was, maar dat kon ik niet echt op mijn 14de, of misschien was ik wel 15. Niet gek, mijn vaders kant is een hele muzikale familie. Mijn grootvader was dirigent geweest van het Bulgaarse Staatskoor, mijn grootmoeder was er een van de sopranen in het koor geweest. Zo hadden ze elkaar leren kennen. Mijn oom was zanger in oa het Don Kozakken Koor en hij had gezongen bij Ivan Rebrov, geen misselijke namen ook. Mijn vader was als pianist naar Nederland gekomen en had zo mijn moeder ontmoet. Kortom, ze wisten inderdaad meer van muziek dan ik. Mijn vader begon uit te leggen hoe ik ook kon luisteren. Hij begon te vertellen dat ik naar de instrumenten die gebruikt werden hoorde te luisteren, de compositie van de muziek, wat vertelde de songtekst, welke emotie zaten in de muziek en in de stem(men) en hoe werd het (live) gebracht. Dat gesprek heeft een enorme indruk op me gemaakt. Was mijn vader meer van het muzikale, ik was vooral van de taal en dus de songteksten. Kortom, deze blog gaat over de nummers die over Alzheimer (op 1 na) gaan en waar ik steun in vind. Let dus vooral op de songtekst. Alleen van de laatste, daarvan plaats ik vertaling. Dit wil ik met jullie delen, want wie weet kan het jullie net zo veel steun geven als het mij doet. Ken jij ook nog nummers die ik hier niet noem, laat het me dan weten, want ik wil graag een verzameling gaan maken. In andere talen (Italiaans, Spaans, Frans, Turks etc…) zijn ze ook welkom, zo kan ik het internationaal maken. Hier mijn 5 meest waardevolle nummers met beelden van YouTube:

De eerste gaat niet over de ziekte. Dit nummer luister ik echt standaard als ik bij mama ben geweest. Dit om juist mijn emoties en tranen los te kunnen laten en deze niet op te slaan. Dit luister ik overigens om die reden vaker instrumentaal in de bandversie, dan met de zang. Dit vind ik namelijk het lekkerst. De muziek begint rustig en loopt op. Zitten mijn emoties vast, dan geheid gaan de sluizen bij me open op 3:04 als de band erbij komt. Het gaat om het nummer My Immortal van Evanescence:

 

Het volgende nummer daar heb ik de clip bij gedaan met de songtekst. Het gaat om de zangeres Jessie J. met de song I Miss Her. Ja, die voel ik. Ik mis mama ook. Qua zang is het niet mijn ding, maar de muziek en de songtekst, die knallen erin:

 

Vervolgens een hele populaire zanger van nu. Ed Sheeran. Zijn grootvader leed aan Alzheimer en daar schreef hij het nummer Afire Love voor en over. In deze heb ik bewust voor de akoestische versie gekozen, want ik vind het op die manier het sterkst overkomen.

 

Dan ga ik door naar een zanger die al langer meegaat. Zijn grootmoeder leed aan de ziekte. Elvis Costello schreef voor haar Veronica. Hoewel de muziek behoorlijk vrolijk klinkt is de tekst behoorlijk aangrijpend! Het nummer is van 1989, ik was toen 17 jaar. Vonden vriendinnen dit geweldig om op te dansen, ik niet, terwijl ik een abonnement op de dansvloer had. Die tekst deed me zo veel, niet wetende dat ik het zou gaan meemaken met mama.

 

En dan mijn laatste steun-lied. Het staat niet bekend als lied over Alzheimer, ik vind echter van wel, want zo voel ik me grotendeels als het om mama en haar ziekte gaat. Het is een Duitse ballad van een band die hier niet bekend is, Unheilig. Hieronder eerst de vertaalde songtekst:

Zoals Je Was

Wees niet bang, ik ben er voor je
Hou je hand vast en onthoud dat
Waar zijn de jaren en de dagen van geluk
Ze vlogen voorbij, ik hou je stevig vast en kijk terug
Gedachten passeren me
Ik ben trots op onze tijd

Zoals je was, blijf je hier
Zoals je was, ben je altijd bij me
Zoals je was, de tijd is veelzeggend
Zoals je was, zoveel van jullie blijven hier

Laat los mijn vriend
en maak je geen zorgen
Ik zal er zijn voor degenen van wie je houdt
Elk moment en ieder ogenblik
Ik houd hem ter ere
Waar je ook bent
Er gaat een heel leven voorbij
Ik ben trots op onze tijd

Zoals je was, blijf je hier,
Zoals je was, ben je altijd bij mij,
Zoals je was, vertelt de tijd
Zoals je was, zoveel van jullie blijven hier.

Laat los mijn vriend
En maak je geen zorgen
Ik zal er zijn voor degenen van wie je houdt

Zoals je was, zoals jij
Zoals je was, net zoals jij

Zoals je was, blijf je hier,
Zoals je was, ben je altijd bij me.
Zoals je was, zoals jij
Zoals je was, net zoals jij
Zoals je was, zoals jij
Zoals je was, net zoals jij
Laat los mijn vriend
En maak je geen zorgen.
Ik zal er zijn voor degenen van wie je houdt

Dan hier het lied:

 

Avatar

Dyezzie Engel

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X